Anaokulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 21 Şey

Birçok insan çalışan annelerin çocuklarını anaokuluna mecbur kaldığı için yolladığını düşünüyor. Çocuk evde doğru dürüst Türkçe bilmeyen bir bakıcı ile bütün gün vakit geçireceğine, anne ofisten defalarca bakıcı ile telefonda konuşacağına, eve döndüğünde bakıcının çocuğuyla ilgilenip ilgilenmediğini anlamak için kamera kayıtları izleyeceğine, çocuğu anaokuluna yollamak daha iyi bir çözüm gibi gözüküyor.

Orası öyle tabii.. Ama bir çocuğun anaokuluna kayıt ettirilmesinin öncelikli nedeni, çalışan annenin çocuğunda aklının kalması değil, erken çocukluk eğitiminin önemi, onların daha sosyal, daha yaratıcı ve paylaşımcı bireyler olarak yetişmesi olmalı.

Çocuk beyni ilk altı yıl içinde gelişimini büyük ölçüde tamamlıyor. İngiltere’de okul öncesi eğitim artık üç yaşında başlıyor ve bu oran yüzde 80’lerde…

Peki ama çocuğunuzu yazdıracağınız anaokuluna nasıl karar vereceksiniz. “İyi” kriteri neye göre belirleniyor? Okula görüşmeye gittiğinizde nelere dikkat etmeniz, okul müdürüne neler sormanız gerekiyor?

Defne ve Ege anaokuluna başlarken ben aşağıdaki liste ile randevu aldığım okullarla görüştüm.

Anaokulu arayan anneler listeden sebeplensin, çocukları anaokuluna gidenler ise ortamı bir daha gözden geçirsin.

2016-2017 öğretim yılı tüm çocuklara hayırlı olsun.

Bunları sorun

  1. Gruplar kaç kişilik, öğretmen başına kaç çocuk düşüyor? Uzmanlara göre üç yaş grubu için her altı çocukla bir öğretmen ilgilenmeli ve sınıftaki öğrenci sayısı 15’i geçmemeli.
  2. Öğretmenlerin deneyimi nasıl? Öğretmenlerin erken çocukluk eğitimi ile ilgili sertifikaları, çocuk gelişimi veya pedagoji eğitimine ve meslekte en az üç yıl deneyime sahip olmaları gerekir.
  3. Öğretmeninden, temizlik görevlisine personel ne kadar süredir orada çalışıyor? Küçükler için “süreklilik” çok önemli bir kavramdır. Devamlı personelin değiştiği yerde kendilerini güvende hissetmezler.
  4. Öğle yemeği mönüsünde neler var? Protein, karbonhidrat ve sebze dengesi tutturulmalı. Miniklere fast food sunan anaokullarından kaçının.
  5. Aktiviteler yaşlarına ugun mu? 2-3 yaş grubu paylaşmayı yeni yeni öğrenir. Bu nedenle mekanda bol oyuncak olmalı, ünite konuları ağır olmamalı.
  6. Anne katılımına izin veriliyor mu? İlk gidişte çocuk ortama alışana kadar anne birkaç dakika sınıfta kalmalı. Daha sonra onlar meşgulken kaçmamalı. Düzgün bir şekilde “Ben şimdi gidiyorum. Öğlen seni alacağım.” diyerek, çocuğunuzdan ayrılmalısınız.
  7. Mekanın bahçesi var mı, bahçe ne sıklıkta kullanılıyor? Çocuklar yaz, kış yarım gün eğitimde 1, tam gün eğitimde 2 kere açık havada aktivite gerçekleştirmeli.
  8. Çocuklar dışarıda aktivitelere gidiyor mu? Grup olarak hayvanat bahçesi gezisi veya yaşlarına uygun tiyatro gösterisi günlerine heyecan katar, bilgiyi yerinde öğrenmelerini sağlar.
  9. Çocuklar her an yetişkin gözetiminde mi? 2-3 yaşındaki küçükler kısa süreliğine bile olsa göz önünden ayrılmamalıdır.
  10. Oyuncaklar ne sıklıkta yıkanıyor ve temizleniyor? Çağımızın hastalığı alerjiyi, uzun süre yıkanmayan yumuşak oyuncaklar tetikliyor.
  11. Günlük rutin nasıl?
  12. Disiplin nasıl sağlanıyor, ceza veriliyor mu, veriliyorsa ne tür cezalar?
  13. Hasta ve yaralı çocuğun ilk bakımı nasıl yaplıyor? İlk yardım bilgisine sahip personel var mı?
  14. Bina kaç yıllık, depreme karşı güvenli mi, yangın durumunda acil çıkış kapısı var mı?
  15. Okul ne zaman tatile giriyor?

 

Bunları Gözlemleyin.

  1. İlk intibanız çok önemlidir. Çocukların okuyacağı sınıfa girin ve öğretmenleriyle ilişkilerini gözlemleyin. İhtiyaçları olduğunda öğretmenler yardıma yetişiyor mu? Çocuklar kendilerini evlerinde gibi rahat hissediyorlar mı ve mutlular mı?
  2. Çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle tanışın. Yaptığı işi seviyor mu ve güleryüzlü mü?
  3. Oyun alanından, bahçeye, tuvaletten, mutfağa her yer temiz ve hijyenik mi?

Onu anaokulu fikrine alıştırın

  1. Çocuğunuz anaokuluna başlamadan önceki birkaç hafta boyunca ona anaokulunun nasıl bir yer olduğunu anlatın. Yapacakları aktivitilerden, oynayacakları oyunlardan bahsedin ve onu ortama sözlerle alıştırın. Bu şekilde çocuk anaokuluna hevesle başlayacaktır. İlk günler için yanına en sevdiği oyuncağı  alabilirsiniz.
  2. Çevrenizdeki üç dört anaokuluyla görüşmeden ve karşılaştırma yapmadan karar vermeyin. Anaokulunun evinize yakın olmasına dikkat edin. Küçük yaşta trafikle tanışmasınlar.
  3. Okul görüşmelerine erken başlayın. Sınıflara az çocuk alındığından 2-3 yaş grupları için kayıtlar erkenden doluyor.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.