Bebek Beslenmesi ve Gelişiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

Uzm. Dr Elif Pınar Çakır anlattı: Bebek beslenmesi ve gelişimi hakkında doğru
bilinen yanlışlar nelerdir?

1) Devam sütü ile beslenen veya anne sütü almayan bebeklerde ek gıdaya erken geçilir:

Hayır. Tıpkı anne sütü alan bebeklerde gibi mama ile beslenen bebeklerde de ek gıdaya 6. aydan önce geçilmemesi gerekir. Çünkü sindirim sistemi ek gıdaları işleyecek olgunluğa ancak 6.da ulaşabilir. Ek gıdalar anne sütündeki ve formül sütteki bileşenlerin sağladığı faydaları tek başına karşılamaya yetmezler.

 

2) Bir bebeğin boy kilo gelişimi, sadece anne babanın genetiğine bağlıdır.

Hayır boy ve kilo gelişimi sadece genetiğe bağlı değildir. Özellikle de hayatın ilk iki yılında beslenme, hem kilo alımında hem boy uzamasında en önemli etkendir. Ayına göre yeterli boy ve kiloya erişemeyen bebeğiniz için doktorunuza danışmanız önerilir.

3) Keçi sütü, inek sütü gibi ürünler bebekler için faydalıdır.

Hayır. İnek, koyun ve keçi gibi hayvan sütlerinin bebek beslenmesinde yeri yoktur. Bebekler ilk 6 ay anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün olmadığı durumda ise devam sütü verilmelidir. Özellikle bir yaş öncesi kullanılan inek, keçi sütleri bebeklerde iştahsızlığa, kansızlığa ve buna bağlı olarak büyüme gelişme geriliklerine neden olabilir.

4) Ek gıdaya 4.aydan itibaren her hangi bir zamanda geçilebilir.

Ek gıdaya 6. Aydan önce geçmek, bebeğinizin yaşına göre alması gereken anne sütü miktarının kısıtlanmasına sebep olur. Bu da büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler. İlk 6 ayda bebeğinizin ana besini sadece anne sütüdür, olmadığında ise devam sütü (mama) kullanılır.

 5) Çocuğum artık büyüdü, 1 yaşından sonra doktora götürmeme gerek yok.

Bir yaşından sonra bebeklerin artık büyüdüğü ve sağlıklı çocuk izlemi için doktora götürülmelerine gerek olmadığı düşünülüyor. Oysa ki sağlıklı çocuk izlemleri doğumdan 18 yaşa kadar her yaş grubu için oldukça önemli. Sağlıklı çocuk izleminde her çocuğun büyüme ve gelişmesi değerlendirilir, ayrıntılı bir muayene yapılır ve gerekirse tetkikleri planlanır. Sağlıklı çocuk izlemi
hastalıkların erken tanı ve tedavisi için  ve büyüme gelişme duraklamalarının erkenden fark edilmesi için çok önemlidir. Böylece hastalıklar ve gelişim gerilikleri yakalanır, zaman kaybetmeden başlanan tedavi ile çocuğun gelişimini yakalaması sağlanır.