Uykusuz Çocuklar, Uykusuz Anneler

3-6 yaş arasındaki çocuğunuz gece sık sık uyanıp yanınıza geliyor veya tekrar uykuya dalana kadar sizi başınızda nöbet dikiyorsa, ona nasıl yardım edebileceğinizi ve kendinizi bu eziyetten nasıl kurtaracağınızı bilmelisiniz. İşte yapmanız gerekenler…

Aynı anda birkaç çalışan anne arkadaşım, 4-6 yaş civarındaki çocuklarının gece sık sık uyanmasından ötürü uykusuzluğun başlarına vurduğundan, ertesi gün iş yerlerinde hayalet gibi dolaştıklarından bahsedince, bizimkilerin çocuk doktoruna ne yapmak gerektiğini danıştım.

Bana gece boyunca yetişkinlerin bile deliksiz uyumadığını ancak bizim tekrar uykuya dalmayı bildiğimizi söyledi. Oysa çocukların bu yeteneği kazanabilmek için biraz pratik yapmaları ve annelerinin bu süreçte onlara destek olması gerekiyormuş.

Uykularından sık uyanmalarının nedeni, okul öncesi çocuklarının çoğunda olan canavar, hayalet, karanlık gibi korkular, kötü rüyalar, rutinlerindeki değişiklikler veya hastalıklar gibi birçok şey olabilirmiş.

Doktorumuz anlattı, ben not aldım ve arkadaşlarıma ilettim. Gece uykuları 3-6 yaş arasındaki çocukları tarafından bölünen, cefakar anne ve babalara duyurulur.

  • 2 yaşını geçen ve annesiyle yatmakta ısrar eden çocuk anneye bağımlıdır. Bu bağımlılık 6 yaşından önce çözülmezse, çocuk okula da anneyle gitmek isteyebilir.
  • Uyku öncesi rutinler çok önemlidir. Banyo yapmak, diş fırçalamak, süt içmek, yatağa girmek gibi… Bu rutinler çocuğa uyku saatinin geldiğini hatırlatır.
  • Çocuğunuzun uyumamak gibi bir seçeneği olmadığını bilmesi gerek. Yatmaya direnen çocuğunuza “Uykudan önce Çizmeli Kedi masalını mı istersin, yoksa Parmak Çocuk mu?” gibi sorular yönetip, her şekilde uyuması gerektiğini ona bildirebilirsiniz.
  • Evin sessiz olmasına özen gösterin, televizyonun sesini kısın.
  • 3-6 yaş arasındaki birçok çocuk uykuya dalmak için yukarıda saydığımız rutinlere, ninniye, yumuşak bir oyuncağa ya da masala ihtiyaç duyar. Ancak gece uykusundan uyanan çocuğu tekrar uyutmak için bu yöntemler işe yaramayabilir.
  • Çocuğunuzu rahatlatacak şeyler yapın. (Mesela hiç unutmam, uykuya dalana kadar, Ege karnını okşamamdan, Defne ise elini tutmamdan hoşlanırdı.) Ancak bu yardımın süresini her gece kademe kademe azaltın. Sonra sadece üstünü örtüp, “Bir şey yok, geçti. Hadi tekrar uyu bakalım.” diyerek, sadece bir iki dakika onu sakinleştirdikten sonra, uykuya dalmasını beklemeden odadan çıkın. Böylece gözünü tekrar açtığında sizin orada olmanızı beklemez. Bu 1 gecede olacak iş değildir. Sabırlı ve kararlı olmanız gerekir.
  • Eğer odanıza geliyor ve yanınızda yatmak konusunda ısrar ediyorsa, izin vermemeye gayret edin. Bunu bir kere yaparsanız, gece ziyaretlerinin devamı gelir. Ve bir süre sonra bu durum gözünüze hiç de sevimli gözükmez.
  • Yanınıza geldiğinde, onu kararlı bir şekilde odasına geri götürün, iyi geceler öpücüğü verin ve hemen kendi odanıza dönün. Eğer yanında çok oyalanırsanız, bu sefer sizin odasında kamp kurmanıza alışacaktır. Tabii çocuğunuz hastaysa veya rutininde herhangi bir değişiklik varsa, kuralları esnetin.
  • Bu yaşlardaki çocukların bazı korkuları olması normaldir. Karanlıktan korkuyorsa, holün ışığını açık bırakın veya odasına bir gece lambası takın. Eğer hayalet veya canavardan korkuyorsa, işi oyuna çevirin, yatmadan önce canavar avına çıkın. Yatakların altına, dolapların içine, perdelerin arkasına bakın ve odada canavar olmadığına onu ikna edin.
  • Basit ödüller, çocuğunuzu cesaretlendirebilir. Gece yatağından kalkmadan ve sizi çağırmadan uyuduğu her gece için ona bir çıkartma hediye edin. 3 çıkartma biriktirirse, beraber yapabileceğiniz bir aktivite vaad edin. Kendi kendine uykuya dalmak çocuk için zor bir iştir ve ödüle değer.
  • Bazı çocuklar anneye yanaşacağı zamanı bilirse, akşam tutturmalarından vazgeçebilir. Mesela hava aydınlandığında yatağı terkedip yanınıza gelebileceğini veya sizi çağırabileceğini söyleyin. Sabah kahvaltısına inmeden, çocuğunuzla sarılarak biraz keyif yapın.
  • Odaya gelmekte çok ısrar eden çocuklar için başka bir yöntem de şu olabilir: Yatağınızı değil ama yatak odanızı paylaşın. Çocuğa basit bir yer yatağı yapın. Bebeğini de yanına koyun ve orada yatabileceğini söyleyin. Birkaç gün sonra kendi rahat yatağını tercih edecektir.
  • Yaşa Göre Ortalama Uyku İhtiyacı; 12 aylık bebekler için 13.5 saat,
    2 yaşındaki çocuklar için 13 saat, 3 yaşındaki çocuklar için 12 saat,
    5 yaşındaki çocuklar için 11 saattir.