Artık pek çoğumuz probiyotiklerin bağırsaklarımızda yaşayan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren canlılar olduğunu biliyoruz.
Peki sıkça sözünü duyduğumuz prebiyotik ne demek?

Prebiyotik gıdalar, probiyotik bakterilerin yediği, bağırsaklarımıza dost ve arkadaş besinlerdir. Bağırsakta fermente olurlar ve bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkileyerek sağlığımızı iyi yönde etkilerler.
Prebiyotiklerin faydaları nelerdir?·        Bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin sayısı artırır ve etkisini güçlendirirler. 
·        Faydalı bakterilerin artmasıyla  bağırsaklardaki zararlı bakterilerin sayısının azalmasına yardım ederek bizi enfeksiyondan korurlar. 
·        Sindirime yardımcı maddelerin üretimine yardımcı olurlar böylece kabızlık, anormal gaz oluşumu gibi bazı sindirim sorunlarının oluşmasına engel olurlar.
·        Bağışıklık sistemi hücrelerinin daha etkin ve düzenli çalışmasını sağlarlar.
·        Allerjik hastalıklardan korurlar.

Aslında bebeklikten itibaren en temel prebiyotik kaynağı anne sütüdür. Prebiyotikler, anne sütünün kuru ağırlığının 3. büyük bileşenidir!  Bu prebiyotikler yeni doğan bebeğin barsaklarında yer alan faydalı bakterilerin artması ve yukarıda saydığımız faydalı etkilerin görülmesi için en temel bileşendir. Bu doğrultuda bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gereklidir. 6. aydan sonra ek gıda dönemine geçilse de bebeğin 2 yaşına kadar anne sütünden yararlanması önemlidir. Anne sütü eksikliğinde ise bebeğin bağışıklığının desteklenmesi için prebiyotik içeren devam sütlerini tercih edebilirsiniz.

Ek gıda dönemine geçildiğinde de prebiyotik içeren ek gıdalar ile bebeğin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Probiyotik bakterilerin en çok hoşlandığı prebiyotik besinlere gelince… Soğan, sarımsak, yerelması, pırasa bamya, fasulye, mercimek, nohut, tam buğday, ceviz, badem, fındık, zeytin, muz, üzüm ilk başta akla gelenler.

Ama unutmayın söz konusu ilk 1 yıl bebek beslemesi ise beslenmenin temeli, prebiyotiklerin ana kaynağı anne sütüdür, eksikliğinde ise prebiyotik içeren devam sütleridir.