Bebeğine muhallebi verme!

Bizim ülkemizde yaygın bir geleneksel uygulama bebeklere muhallebi vermek. Karnı doysun diye, gece az uyansın diye , kilo alsın diye ve bazen de ara öğünde çeşit ve değişiklik olsun diye…
Hatta bizim kuşak pirinçli muhallebi ile büyümüştür diyebiliriz. Hatta bazen ilk ek gıdaya geçiş için de muhallebiler önerilmekte ve tercih edilmekte. Oysa ki artık pirinç unlu, basit tahıllı, unlu gıdalar yavaş yavaş pediatrik beslenme rehberlerindeki yerini terk ediyor?
Bakın neden?
Ek gıdaya meyve veya bol tahıllı nişastalı muhallebiler ile başlayan bebeklerin daha sonra sebze, et ve yumurta gibi besinleri reddetme olasılığı daha yüksek. Ayrıca nişastalı, pirinç unlu, beyaz unlu muhallebilerin besleyici özelliği yok. Nişastalı gıdalar, bebeğin 6. Ayda artmış olan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzak birer boş kaloriden kaynağı. Aslına bakarsanız nişasta da daha kompleks yapıda bir çeşit şeker. O da diğer tüm şekerler gibi bebeğinizin kan şekerinde hızlı bir yükselmeye neden oluyor. Ve artık biliyoruz ki kan şekerini hızlı yükselten gıdaların sebep olduğu metabolik dengesizlik, diyabet, kanser, obezite ve demansın temel nedenini oluşturmakta.

Gene bebeğimize pirinç unu, nişasta, un, gibi tahıllardan oluşan besinler sunduğumuzda pankreasından insülin hormonu salgılanıyor. Bu hormon da damarlarında dolaşan şekeri alıp yağ hücrelerine gönderiyor. Ve yağ hücreleri şekeri depolaya depolaya daha da büyür ki bu da obeziteye zemin hazırlar.

Şimdi diyeceksiniz ki annelerimiz bizi hep böyle büyütmüş, gayet sağlıklıyız… Ben de diyorum ki o bol pirinç unlu, nişastalı muhallebiler ile büyüyen bir nesilden dolayı 2017’de dünyada diyabetin en hızlı arttığı ülke olduk…