Anne Sütü ile Birlikte Mama Kullanırsam Bebeğim Anne Sütü Almayabilir Mi?

Yeni doğum yapmış bir anneyi bebeğinin sağlıklı olmasından sonra en mutlu edecek şey onu doyasıya emzirmek. Keşke tüm bebekler sadece anne sütü ile beslenebilse, tüm annelerin sütleri memelerinden fışkırsa. Ama işte bazen her annenin sütü şarıl şarıl gelmiyor. Veya her bebek, annenin memesini emmek için istekli olmuyor…

Bebeğiniz hayatının ilk günlerinde, doğum ağırlığının %10’unu kaybetmişse, 10-15 günlük olmuş ve hala doğum kilosuna ulaşamamışsa veya vücudunun sıvısız kaldığına (dehidratasyona) ait bulgular varsa veya daha büyük bebekler için ayına uygun kilo alımı yoksa doktorunuz miniğinize anne sütüne en yakın olan mama (bebek ya da devam sütü) başlar.

Anne sütü ile birlikte mama kullandığımız durumlarda hepimizin endişesi anne sütünün, mama alan bebeklerde giderek azalacağı veya mama alan bebeğin anne sütü almak istemeyebileceğidir. Ama dikkatli bir beslenme planlaması ile tüm bunları önleyebilir, zamanla mama desteğini azaltarak kesilebilecek duruma gelebiliriz. Bebeğiniz her acıktığında önce emzirip ardından dar akışlı, anne memesine yakın bir biberonla veya aşağıda anlatacağım diğer yöntemlere mama desteği yaparak, bebeğinizin kilo ve boyunu yakından takip ederek anne sütü ve mamayı birlikte 2 yaşını bitirene dek kullanabilir hatta zamanla mama desteğini keserek, bebeğinizi sadece anne sütü ile beslenir duruma getirebilirsiniz.

Peki formül süt ve anne sütünü birlikte kullanırken nelere dikkat edelim?

  • Bebeğinizi sadece anne sütü ile besler duruma geçebileceğinize inanın ve emzirmekten vazgeçmeyin.
  • Bebeğinizle sık sık ten tene temas kurun ve emzirin.
  • Mama desteğini doktorunuzun önerisi olmadan başlamayın ve doktor takibinde kalın.
  • Doktorunuz bebeğinizin kilo alımını yakından izleyerek mamanın miktarını ve ne kadar süre mama vermeye devam edeceğinizi size söyleyecektir.