Taş devri değil; Taş gibi anneler devri!

Siz de fark etmişsinizdir. Vücutları mankeni aratmayan düz karınlı, dolgun göğüslü ve en az iki üç çocuklu annelerin sayısı son on yıldır katlanarak artıyor. Son tatilimde bu “Taş gibi anneler” grubuna ilave yeni bir grup fark ettim: “Yaşlanmayan anneler

Yaşlanmayan annelerin vücutları aynı şekilde formda, yüzleri aynı oranda gergin ve kırışıksız. Ama peşlerinden “Anneee!” diye koşan çocukların yaşları 12-16 arasında değişiyor. Ergenleşmiş genç kızlarından en fazla bir kaç yaş büyük gözüken 40-50 yaş arası anneler var, vallahi billahi…

Özellikle çalışan anneler iş hayatında prezantabl gözükmeye devam etmek, istedikleri giysilerin içine rahatlıkla girebilmek, zıpkın gibi Y jenerasyonun yanında yaş almış gibi gözükmemek için bu operasyonlara başvuruyor.

Yaşlanmayan annelerin gençlik sırlarını bir sonraki hafta inceleyeceğiz. Bu hafta İstanbul Bilim Üniversitesi, Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Başkanı Prof. Dr. Deniz İşcen ile “doğum sonrası estetik” konusunu masaya yatırıyoruz.

Prof. Dr. Deniz İşcen  şöyle diyor; “Anneler doğum sonrası vücutlarında meydana gelen ve ilk bir yılda düzelmeyen değişikliklere plastik cerrahi ile meydan okuyor ve özgüvenlerini geri kazanıyor. Bu ameliyatları kocaları kendilerini terketmesin diye istemeden yaptıran kadınların sayısının fazla olması ise üzücü.”

Estetik, mankenlerin, film yıldızlarının yaptıracağı türden bir operasyon olarak görülürdü. Bu algı ne zaman değişti?

Son 15 yılda… İnsanlar internetten, yaygın plastik cerrahi merkezlerinden, hastanelerden artık daha kolay bilgiye ulaşıyor. Ve bu operasyonların genelde çok ağrılı olmadığını ve kolay atlatılabilir olduğunu öğreniyor.

 Anneler arasında ne zaman yaygınlaştı?

Bize ünlü kişiler değil, sade vatandaşlar, çoğunlukla da vücudu doğum sonrasında deforme olmuş anneler geliyor. Son 10 yılda plastik cerrahinin yardımına başvuran annelerin sayısında müthiş bir artış var.

 Doğum sonrasında estetik ameliyat düşünen anne ne kadar beklemelidir?

Daha ilk aylarda anneler, karın kaslarının gevşemesinden, derinin çatlamış ve gevşek olmasından, aşırı kilo alımı ile kalçalarda biriken yağlardan şikayet ediyor ve “bunlardan nasıl kurtulabilirim” sorusuna cevap aramaya başlıyor. Oysa biz biliyoruz ki, gebeliğin yarattığı hormonal etki daha en az bir yıl sürecek ve bu süre içinde yaptığımız girişimlerde istediğimiz sonuca ulaşamayacağız. Bu süre annenin bebeğinden arta kalan zamanlarda daha çok egzersiz yaparak ve sabrederek geçireceği bir süre olmalıdır. Bir yıl bekledikten sonra plastik cerrahinin yardımına başvurulabilir.

 En çok meme operasyonuna başvuruluyor

 Doğum sonrası en rağbet gören operasyon hangisi?

Memelerde meydana gelen deformasyon annelerin en büyük problemi. Kimi kadında meme emzirme sırasında çok büyüyebiliyor, daha sonra eski haline dönmüyor. Kiminde süt verme sona erdiğinde memenin içi boşalarak sarkık bir torbaya dönüşüyor. Kiminde de iki göğüs arasında ciddi bir boyut farkı baş gösteriyor. Memeden sonra mide, karın ve kalça bölgelerinde yağ aldırma operasyonları (liposuction) en çok rağbet gören operasyonlar arasında yer alıyor.

 Tekrar çocuk sahibi olmayı düşünenler estetik ameliyattan uzak durmalı mı?

Yapılacak işlemler doğurganlığı, doğurabilmeyi ve emzirmeyi etkilemez. Ancak cerrahi ile alınacak sonuç yeni bir doğumla bozulacağı için, tekrar çocuk düşününlere ameliyatı pek önermiyoruz. Özellikle meme ve karından deri çıkarıp, kas diktiğimiz ameliyatlarda… Liposuction ‘ı bile bir yıl geçmeden pek önermiyoruz çünkü deri eski esnekliğine henüz kavuşmamış oluyor.

 

Göğüse silikon taktırmanın emzirmeye engel olacağını düşünenler var.

Hayır. Memenin hemen arkasında meme dokusu vardır ve süt keseleri burada yer alır. Biz silikonu kişinin ihtiyacına göre ya kas önüne ya da kas arkasına yerleştiririz. Her iki bölge de meme dokusunun arkasındadır. Memeye estetik açıdan şekil vermek için mutlaka süt vermenin bitmiş olması gerekir. Bu, silikon protez uygulamasında da, küçültme ve kaldırma ameliyatlarında da geçerlidir. Emzirme bittikten sonra ve kişi eğer başka bir çocuk istemiyorsa ameliyatı öneriririz. Kararsız kişilere ise meme şeklinin yeni bir gebelikle bozulabileceğini mutlaka belirtiyoruz.

Çalışan anneler, bir an önce işe dönme derdinde oluyor. İyileşme süresi ne kadar?

Göğüs kaldırma, küçültme ve silikon ameliyatlarından sonra kişiyi 20 gün içinde iki üç kez kontrol ediyoruz. Daha çok ameliyat yarasının iyileşip iyileşmediğine bakıyoruz ve pansuman yapıyoruz. Göğüs ameliyatlarında iyileşme çok hızlı oluyor. Kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak dört beş gün ev istirahati yeterli. Daha kişi sonra kollarını açmadan, ameliyat yerine dikkat ederek işe gidilebilir. 15 gün sonra araba kullanmaya, 1 ay sonra spora başlayabilir. Liposuction’da da dört beş gün ev istirahati öneriyoruz. Yani çalışan anneler çok rahat bu operasyonları yaptırabilir.

Kadınlar hangi kaygılarla plastik cerrahinin yardımına koşuyor? İşin psikolojik boyutu ne?

Kadınlar genelde eşlerinin onlara kendini iyi hissettirmemesi sonucunda bizim yardımımıza başvuruyor. Kendisine iki üç çocuk vermiş kadına “Bu ne biçim göğüs, bu ne biçim vücut” diye hakaret eden, hatta bunu bahane ederek başka kadınlara giden adamlar var. Psikolog değilim ama ilişkinin estetik ameliyatla kurtulmayacağını düşünüyorsam, vazgeçirmeye çalışıyorum. Yanında küçük çocuklarla ve tüm parası elinde bize gelen anneler var ve bunlar kendileri için değil, kendisini terkeden kocalarını kendilerine bağlayabilmek için ameliyat istiyor.

Siz hangi durumda operasyon öneriyorsunuz?

Bozulmalar kişinin hayatını etkileyecek kadar belirginse ve egzersiz gibi önlemlerle arzu edilen düzelmeler sağlanamıyorsa, doğru plastik cerrahi uygulamaları ile kişiye özgüvenini yeniden kazandırmak hatta eşi ile ilişkilerini dahi düzeltecek değişimlerle   evliliğe olumlu katkıda bulunmak mümkündür. Önemli olan kadının kendini iyi hissetmesi ve özgüveninin yerine gelmesidir.

 

Doğum sonrasındaki deformasyonları en aza indirebilmek için neler önerirsiniz?

Hamilelikte gereğinden fazla kilo almamak ve doktor kontrolünde dengeli beslenmek çok önemli. Çatlakların oluşumunu engellemek için derinin esnekliğini artıran bebe yağı, badem yağı veya çatlak önleyici krem kullanmak gerek. Tabii burada derinin özellikleri de söz konusu çünkü genetik etkiler daha fazla çatlamaya neden olabiliyor.  Sarkmalar bir ölçüde egzersizle önlenebilir. Bölgesel biriken yağlardan derhal başlanılan uygun bir egzersiz programı ile kurtulmak mümkün olabilir.

Normal doğumdan sonra gerçekleşen vajinal bozulmalar için önerebileceğiniz uygulamalar var mı?

Normal doğum, vajeni de esneten bir olaydır. Zaman içinde buradaki dokular da eski boyutlarına ve esnekliğine kavuşurlar. Kadın doğum uzmanları muayenede bu bulguları  tespit eder ve hastanın buna bağlı idrar kaçırma şikayeti varsa  yine kadın doğum uzmanları tarafından daraltma işlemi gerçekleştirilir. Plastik cerrahlar, doğuma bağlı veya doğuştan olan dış genital organ şekil bozukluklarında bazı düzeltmeleri yaparlar.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.