Evden Çalışmanın 10 Yolu

Danone Nutricia’nın “Çalışan Annelerin İlk 1000 Günü” araştırmasına göre kadınların yüzde 14’ü ilk bin gün içerisinde işinden ayrılıyor. Yüzde 40’ı ise anne olduktan sonra farklı zamanlarda işinden ayrılmak zorunda kalıyor. Çalışan annelerin yüzde 91’i çocuk bakımının ekonomik maliyetleri yüzünden işini bırakıyor. Bu durumda ve tabii yaptığınız işe göre, bazen evden çalışmak cazip bir seçenek olabilir. Böylece iş hayatından uzaklaşmaz ve hazır olduğunuzda tekrar geri dönebilirsiniz.

Hayatımın çeşitli döneminde freelance çalışmış bir kişi olarak söylemem gerekir ki, her ne kadar sabah trafiğine girmemek, pijama ve terlikle iş yapmak son derece çekici gözükse de, her baba yiğidin harcı değil.

Çok iyi organize olmak gerek. Aksi takdirde bütün gününüzü işiniz adına hiçbir şey yapamadan, bebek pışpışlayıp, çamaşır asıp, makineye bulaşık yerleştirerek geçirmeniz mümkün. Hepimiz biliriz ki evin işi hiç bitmez.

Bu hafta sizinle evden verimli çalışmanın 10 yolunu paylaşıyorum. Haydi yeni anneler! Pes etmek yok. İşleyen demir ışıldar. Evden de olsa çalışmaya devam.

 

  1. Anlayışlı bir aile.

Evden çalışmanın en zor yanlarından biri, evdeki yaşayan diğer insanlara sınır koymak. Çalıştığınız saatlerde kesinlikle rahatsız edilmemeniz gerektiğinin bilinmesi gerek. Mesai saatlerinde değil evde çamaşır, bulaşık yıkamak, çalan kapıya ve telefona bile sizin bakmamanız lazım.

  1. Yardım alın.

Küçük çocuğunuz varsa, yardım almanız gerekir. “Ne de olsa evdeyim, hem işimi yaparım, hem çocuğuma bakarım” diye düşünmeyin. Çocuğunuz ihtiyaçlarının karşılanmasını bekleyecektir. Bu da 10-15 dakikada bir işinizin bölüneceği anlamına gelir. Aile fertlerinden yardım isteyin veya bir bakıcı ile anlaşın. Hiçbiri olmuyorsa eve temizliğe gelen yardımcıyı çağırın ve işinizin başına oturun. Çalışabilmek için zihninizin açık olması ve konsantre olmanız gerekir.

  1. Kendi alanınızı yaratın.

Bu çok önemli. Size ait bir çalışma odanız olabiliyorsa ne ala… Olamıyorsa herhangi bir odanın bir köşesindeki çalışma masası da işinizi görür. Bilgisayarınız, yazıcınız, dökümanlarınız, kitaplarınız, çalışırken ihtiyaç duyduğunuz ne varsa elinizin altında olmalı.

  1. Çalışıyorum tatlım!

Eski ofisinizde nasıl çalışıyorsanız, evinizde de aynı şekilde çalışabilmelisiniz. İşe gitmek odanıza girmek ve işten çıkmak odanızdan çıkmak anlamına geliyor. İşle ilgili sıkıntılar, sorunlar o dört duvar arasında kalmalı. Evle ilgili konular, sorunlar da o dört duvara girmemeli. Ayrıca eski iş yerinize dakikada bir eşiniz ya da çocuğunuzun gelmediğini düşünürsek, burada da aynı şartlar söz konusu olmalı.

  1. İş saatlerinizi belirleyin

Günlük iş saatinizi belirleyin. İşin iyi yanı evden çalışırken günde ne kadar çalıştığınızı denetleyen bir patronunuz yoktur. Ama işin kötü yanı da budur. Çoğumuz evden çalışırken yayılmaya müsait hale geliriz. İki iş arası yemek koymaya, dizi izlemeye başlayabiliriz. Bu da yaptığımız işin verimini düşürür. Günlük çalışma saatinizi ve yapacağınız işleri belirleyip, sadece çay, kahve, yemek ve tuvalet ihtiyacı için masanızdan kalkmanızı tavsiye ederim. İş disiplinini bir kez oturttuğunuz takdirde, hem siz, hem de ailenin diğer fertleri kolayca yeni düzene adapte olacaktır.

  1. Rutininiz ve molalarınız olsun

Her sabah işe gidiyormuş gibi saatinizi kurarak kalkın. Evle ilgili halletmeniz gereken işler varsa, bunların da saatlerini belirleyerek bir rutine oturtun. Şu saatler arası yemek yapılacak, şu saatlerde çocukla oynanacak, şu saatlerde çalışılacak gibi… Böylece çalışma saatlerinizi aksatmazsınız. Akıl sağlığınızı korumak için mola vermeyi de ihmal etmeyin. Kahvenizi alıp, balkona çıkmak belki de bir sonraki projeniz için size ilham veren bir an yaratacaktır.

  1. Sosyal medyadan uzak durun.

Tabii işiniz bu değilse… Sosyal medya sadece evden çalışanların değil, ofiste çalışanların da bir numaralı düşmanı. Dikkat dağıtıyor, işe konsantre olmayı zorlaştırıyor. Devamlı bipleyen whatsapp’ınız, kaç beğeni aldığını merak ettiğiniz Instagram fotonuz, Facebook paylaşımlarına yapılan yorumlar derken, eliniz birkaç dakikada bir telefonunuza giderse, verimli çalışmanız mümkün olmaz. Önerim çalışırken telefonunuzu bir yere kaldırmanız, saate 1 sosyal medyanızı kontrol etmeniz.

  1. Yaratıcılığınızı öldürmeyin.

Evden çalışırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de körelmemek. Yalnız çalışmak çok keyifli gözükse de, zannedildiği kadar kolay bir iş değil. Etrafınızda sizi geliştiren, besleyen, hatta tatlı bir rekabet ortamı yaratan iş arkadaşlarınız olmazsa yaratıcılığınız körelebilir. Arada meslektaşlarınızla konuşun, görüşün. İşinizle ilgili yenilikleri takip edin arada konferanslara, seminerlere katılın. Linkedin gibi profesyonel iş networklerine dahil olun. Evden çalışıyor olsanız da, iş çevreniz tarafından iş hayatında olduğunuz bilinsin. Belki bu vesileyle önünüze yeni fırsatlar da çıkabilir.

  1. Arada evden çıkın.

Yalnız çalışmanın diğer bir zorluğu ise, insanoğlunun sosyal varlıklar olması.  Sürekli evden çalışmak sizi pijama terlik moduna sokabilir ki, bir kadın olarak bunu hiç tavsiye etmem. Bir süre sonra bırakın makyaj yapmayı, insanın saçını boyatası gelmiyor. O yüzden lütfen arada evden çıkmayı ihmal etmeyin. İşle ilgili bazı toplantılarınızı dışarıda yapın. Toplantınız olmuyorsa, yakın bir arkadaşınızla öğle yemeğine çıkın. Fön çektirin, giyinin, makyaj yapın.  Arada bilgisayarınızı kolunuzun altına alıp, bir kafeye çalışmaya gitmek de iyi bir fikir olabilir.

  1. Sağlıklı olun

Evden çalışmak demek hareketliliğinizin minimuma inmesi demek. Çalışırken bol su için, sağlıklı yiyecekler tüketin. Molalarda evde hareket edin, hantallaşmayın. Hareket etmek kan dolaşımınızı hızlandırır. Bu da çalışma veriminizi artırır.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.