11 Maddede Hamilelik Güzelliği

Ne Güvenli, Ne Değil?

Kuaförde saçımı boyatırken, karnı burnunda bir kadın daldı içeri. “Manikür aletlerini steril ediyor musunuz?” diye sordu. Patron havasındaki kuaför hafif alaylı “Hanımefendi, manikür aletlerinin steril edilmediği kuaför yoktur herhalde” diye güldü.

Kadın bozuldu. “Hamileyim de, o yüzden hassasiyet gösteriyorum.” diyerek, o da patronu kendi usulünce tersledi. Dikkat ettim, kadıncağızın saçlarının yarısı siyah, yarısı turuncuydu. Belli ki saçını boyatmıyordu, bilmediği yerde manikür pedikür yaptırmaya da çekiniyordu.

Aklıma kendi hamileliğim geldi. Aman saçını boyatma, bebekleri zehirlersin, aman ağda yaptırma kasılmaların başlar, aman manikür pedikür yaptırma mikrop kaparsın şeklindeki hurafelerin kimine ciddiye almış, kimini de umursamayıp bildiğimi okumuştum.

Bu hafta bu konuya bir açıklık getirmeye karar verdim. Bana kalırsa bir kadının hayatta en güzel olduğu dönem hamilelik dönemidir.

Cildiniz ışıldar, bebeğiniz taşımanın verdiği mutluluk yüzünüze yansır. Bu dönemi iki renk saçlarla, tüylü bacaklarla, şeytan tırnaklarıyla geçirip, moral bozmanın bir alemi yok.

Çalışan anne adaylarının işe bu şekilde gitmesi hoş da değil. Aksine güzelliğinize güzellik katmalı, kendinize olan güveninizi kaybetmemelisiniz.

“Hamilelik döneminde bakım” ile ilgili en sık sorulan soruları, Kadın Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu bakın nasıl yanıtlıyor.

Güzel hamilelere, mutlu günler…

  1. Saç boyatılabilir mi?

Doktorlar bu konuda farklı fikirlere sahiptir. Bazı doktorlar kafa derisine kimyasal madde temasını doğru bulmazken, bazıları üçüncü aydan sonra saç boyamaya izin veriyor. İçinizin rahat etmesini istiyorsanız, deriye temas ettirmeyerek saçınızı boyatabilir veya çok daha az kimyasal içeren ve doktorların daha uygun gördüğü bitkisel saç boyalarını tercih edebilirsiniz. Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Cemiyeti (ACOG) da hamilelikte saç boyatma ve permanın sakıncalı olmadığını yayınladığı bültenlerde duyurmuştur.

  1. Tüy dökücü krem kullanılabilir mi?

Tüy dökücü kremlerin bebek sağlığına zararı ile ilgili hiçbir bulgu yoktur. Serbesttir.

  1. Ağda yaptırılabilir mi?

Evet. Hamileliğin son aylarında kasılma yaptığı söylentidir.  Ancak bezle ağda yapan yerlere gitmeyin, enfeksiyon kapabilirsiniz. Malzemelerin gözünüzün önünde açıldığı yerleri veya evinizi tercih edin.

  1. Lazer veya iğneli epilasyon yaptırılabilir mi?
    Lazer röntgen ışınından farklıdır. Işın sadece işlemin yapıldığı alana etki eder ve etki alanı sadece birkaç milimetre ile sınırlıdır. Bebeğe zarar verebilmesi mümkün değildir.

Bir iğne yardımı ile elektrik akımı verilerek kıl kökünün tahrip edildiği elektroliz, 100 yıldan uzun bir zamandır kullanılan bir yöntemdir ve bugüne kadar gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi bildirilmemiştir. Bununla beraber meme başı çevresindeki ve karın bölgesindeki  kıllar için gebeliğin son dönemlerinde elektroliz yapılması önerilmemektedir. Bunun nedeni bebeğin zarar göreme riski değil, bu dönemde cildin çok hassas olmasıdır.

  1. Manikür, pedikür yaptırılabilir mi?

Hamilelikte tırnakların daha hızlı ve sert uzadığı bilinen bir gerçektir. Kendi setinizi kullanmak kaydıyla manikür pedikür yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur. Hepatit B gibi hastalıklar iyi steril edilmeyen ekipmanlardan bulaşır. Bu nedenle mutlaka kendi setinizi kullanın. Oje bir takım kimyasal maddeler içerir. Ama bunun çok çok azı tırnak tarafından emilir ve bebeğe bir zararı yoktur.

  1. Cilt bakımı ürünlerindeki retinol, hidroksi asit gibi elementler bebeğe zarar verir mi?

Bu elementlerin zararı ile ilgili bulgu yoktur. Ancak retinol yerine C vitaminli bakım ürünlerinin tercih edilmesi daha güvenlidir.

  1. Botoks, dolgu yaptırılabilir mi?

Hamilelikte plastik cerrahiye giren hiçbir uygulamanın yapılması tavsiye edilmez.

  1. Masaj veya cilt bakımı yaptırılabilir mi?

Yurtdışında hamile masajı eğitimi almış, masözler vardır. Bu kişiler, hamile kişiye baskı uygulanmayacak bölgeleri bilir ve hamileler için uygun yağlar kullanır. Türkiye’de bu eğitime sahip masöz tanıyor iseniz, güvenle masaj yaptırabilirsiniz. Aksi takdirde masaj yaptırmak sakıncalıdır. Buhar odası gibi vucut ısınızı yükseltecek bakım türleri kesinlikle uygun değildir. Temel cilt bakımı yaptırmakta bir zarar yoktur. Ancak yoğun kimyasal içeren ürünlerden ve peeling’den kaçınmakta fayda vardır.

  1. Güneşlenilebilir mi?

Güneş ışınlarının herkes için zararı bilinmektedir. Hamilelik hormonları güneşe karşı hassasiyetinizi arttırır ve cidinizi kurutur. Sahilde, minimum 30 korumalı güneş kremi kullanın ve bol su için. Güneşin zararlı olduğu bilinen saatlerden kaçının.

  1. Solaryuma girilebilir mi?

Bu sorunun cevabı ile ilgili yeterli araştırma yoktur. Bu nedenle girmeyin.

  1. Çatlak oluşumunu engellemek için ne yapmalı?

Hamilelikte aşırı kilo almak hem anne, hem bebek için sağlıksızdır. Çatlaklardan korunmanın ilk yolu aşırı kilodan kaçınmaktır. Kakao yağlı nemlendiriciler veya eczanelerde satılan çatlak önleyici kremler büyük ölçüde etkilidir. Bu kremlerin bebek için zararı yoktur.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.