Çocuklarda Besin Alerjileri

Geçtiğimiz haftalarda Besin Alerjileri Farkındalık Haftası idi.
Bir yiyeceğin yenmesinden sonra bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı madde olarak tanınıp buna karşı vücudun reaksiyon göstererek alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına besin alerjisi denir.

Çocuklarda, besin alerjilerinden en sık (% 90 civarında) sorumlu olan besinler; süt, yumurta, fındık fıstık türü kuruyemişler, soya ve buğdaydır. Geri kalan %10’dan sorumlu olan besinler ise tohumlar, susam, deniz ürünleri, meyve ve sebzelerdir.
Bebeklerimize yeni bir gıdaya başlayacağımız zaman önce çok küçük miktarda tattırarak başlayalım ve 3 gün bekleme kuralına uyalım. Ancak tüm bunlara uysak bile, bir besin alerjisi gelişme riskinin hep olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Besin alımından sonra ağız etrafında kızarıklık, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı, dil ve dudakta şişme, egzama, akciğerde hırıltı, öksürük, nefes sıkışması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı kanlı kaka, kabızlık, kusma, şiddetli gaz ağrısı, gibi belirtiler varsa doktorunuza (tercihen çocuk alerji uzmanına) başvuralım.
Ayrıca egzama atakları (atopik dermatit), hışıltı, geçmeyen pişik, bronşiolit atakları, tekrarlayan ishal, tedaviye dirençli mide reflüsü gibi belirtilerin besin alerjileri ile ilgili olabileceğini göz önünde bulunduralım.
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Food-Allergies-in-Children.aspx