Anne Sütü Yokluğunda Alternatif Keçi Sütü Değildir!

Bazı bebeklerin inek sütü ve bu sütten üretilmiş her türlü ürüne karşı alerjisi vardır. Alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli basamak alerjeni ortadan kaldırmaktır. İnek sütü protein alerjisi veya daha bilindik adıyla inek sütü alerjisi olan bebekler inek sütü ve bu  sütten yapılan ürünleri tüketmemelidir. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa annenin de diyetinden bu ürünleri çıkarması gerekir.

Anne sütü alamayan ve formül sütle beslenen bebeklerde ise alerjik bebekler için özel olarak üretilmiş mamalar kullanılır. Süt alerjisi olan bebeklerde normal mamalar kullanılmamalıdır.

Anne sütü ve formül mama ile karışık beslenen bebeklerde  bebeğin yalnızca anne sütü aldığı dönemde yakınmaları yoksa annenin diyete alınmasına gerek yoktur. Anne sütü alırken de bulguları varsa; anne gene süt ve türevlerini diyetinden çıkarır. İnek sütü, keçi sütü kökenli mamalar kesilir ve inek sütü alerjisi olan bebekler için özel üretilmiş formül sütler kullanılır. Anne sütüne de devam edilir.

İnek sütü protein alerjisi olan bebeklerin ailelerinin aklına bazen keçi sütü veya keçi sütünden yapılmış mamalar alternatif olarak gelebilir. İnek sütünün barındırdığı alerji riskinin keçi sütünde olmadığı söylentisinin aksine, keçi sütü de bebeklerde inek sütü kadar alerji ihtimali taşır. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin %92’sinin keçi sütüne de alerjisi olabilir. Bunun nedeni ise iki süt çeşidinde de benzer protein içeriklerinin olmasıdır. Yani, İnek sütü alerjisi olan bir bebekte keçi ve koyun sütleri proteinler ile çapraz bir reaksiyon gösterebilir.

Bazen hayatın ilk bir yılında anne sütü yokluğunda veya yetersizliğinde formül süt kullanmak yerine anne sütüne daha yakın olduğu düşüncesi ile formül süt yerine keçi sütü başlandığını gözlemliyorum. Oysa ki tıpkı inek sütü gibi keçi sütü de bir yaş altı bebeklerin beslenmesinde kesinlikle olmamalıdır. Keçi sütü bir yaş altı bebek beslenmesi için uygun bir alternatif değildir.

Çünkü keçi sütü, inek sütüne göre daha fazla doymuş yağ içerir. Ayrıca yüksek miktarda içerdiği protein ve tuz nedeni ile böbrek  (solüt) yükünü arttır. Ayrıca keçi sütü A,C,D ve b12 vitaminleri ve folik asit açısından fakir olması nedeni ile bebekte vitamin ve mineral eksikliklerine, anemiye neden olabilir.

Sonuç olarak bebekler  ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra bebeğin ilk doğum gününe kadar anne sütüne yavaş yavaş katı gıdalar eklenmelidir. Sonrasında da anne ve bebek istediği sürece emzirme devam etmelidir. Ancak, bir nedenden dolayı anne sütü yok veya yetersiz ise o zaman bebeğe mama(formül süt/formül mama) verilmelidir. geçene kadar formül süt vermeli, ek gıdaya geçtikten sonra da bir yaşına kadar bebeğinizi formül süt ile desteklemelisiniz.