Tüm yetişkinler bir zamanlar çocuktu… Ne yazık ki pek azı bunu hatırlar*

Oyun oynamayı biliyor musunuz ? Anne olmaya karar verdiğimde benim de aklıma bu soru gelmemişti. Hatta o dönemde biri sorsa herhalde “Biliyorum” derdim. Çocukken hayatımızın belli bir döneminde oyun oynadık. Ama bunun unutulan,yeniden öğrenilmesi,geliştirilmesi ve bu uğurda emek harcanması gereken bir şey olduğunu Janjan hayatıma girdikten sonra anladım.  Biyolojik saatim tik taklamaya başladığında ölçtüm, biçtim ve “anne olmaya hazırım” dedim. Amaaa birşeyi atladım : “Oyun”

Janjan 45 günlüktü ; takip etmem gereken bir rutin , beslenip temizlenmesi gereken bir bebek , ev işleri ve maalesef kendime hazırladığım bir “yapılacaklar listesi” vardı hayatımda. Eşim eve geldiğinde üzerini değiştirip salona yanımıza geldi; baba_oğul onları başbaşa bıraktım. Yemek hazırlarken salondan agular , sesler gelmeye başladı. Neredeyse 1 aya yakın süredir 7/24 Janjan ile vakit geçiriyordum ama ilk agu’yu eşim kaptı. Benim yapmadığım ve onun yaptığı hem de fazlasıyla doğru yaptığı şey Janjan’a yetişkin gibi değil bebek gibi davranmaktı. Komik sesler çıkarıyor ; o ses çıkarıp abartılı hareketler yaptıkça Janjan daha çok tepki veriyordu. Peki kendimi değiştirmek için hemen harekete geçtim mi ? Hayır … Tamam dedim babası bu konuda iyi; o oyun oynasın ben de besleyeyim , temizleyeyim,öpeyim,koklayayım. İlk bakışta mantıklı…

Janjan 7 aylıkken işe döndüm. Eşimle aynı saatlerde eve girmeye başladık. Babası geldiğinde şap şap emekleyerek ona giden yavru beni görünce ters istikamete gitmeye başladı. Neden ? Çünkü baba eğlenceydi; ben ise sebze çorbası, banyo, alt değiştirme, uyku anlamına geliyordum. Janjan’ın sadece fiziksel ihtiyaçlarını gidermenin, öpüp koklamanın yeterli olmadığını artık benim de ruhunu beslemem gerektiğini gördüm.

İlk iş internette araştırma yaptım. Aktivite setlerini keşfettim. Bebeğinizin ayına göre size bir kutu geliyor. İçinde o aya ait yapacağınız aktiviteleri anlatan bir kitapçık ve materyaller var. Ayrı bir bütçe ayıramıyorsanız sosyal medyada yer alan oyun gruplarına dahil olarak pdf formatında hazırlanıp dosyalanmış materyallerin çıktısını alarak kendi aktivite setlerinizi yaratabilirsiniz.

Kitaplar aldım; özellikle ayına uygun oyunları anlatan kitapları seçtim. Okuyup uygulamaya başladım. Çok zor kırdım zincirlerimi… Yavaş yavaş iletişimimiz güçlendi. Babanın tahtını deviremedim ama tercih edilecek 2. kişi olmayı başardım. Eşim tahtının sarsılması pahasına bana destek oldu. Ben oyuna dahil olduğumda yavaş yavaş kenara çekildi. Değişik; benim varlığından haberdar olmadığım; oyuncaklar getirdi. Janjan’a “annenle de oynayabilirsin” dedi. Zamanla materyale , oyuncağa ihtiyaç duymadan oyun kurar veya elimizdeki oyuncakları farklı şekilde kullanır duruma geldim. Siz de bu akşam çocuğunuza 45 – 60 dakika arası bir zamanı ayırın; başlangıç için yaş gruplarına göre birkaç tane oyun _ aktivite önerilerim var.

  • Flash kartlar _ 3. Aydan itibaren üzerinde taşıtlar , hayvanlar , günlük hayattan objeler,renkler yer alan oyun kartlarını bebeğinize göstererek keyifli vakit geçirebilir ve dil gelişimini destekleyebilirsiniz. Ancak bebeğinizi çok fazla kavrama maruz bırakmamak için ilk kelimeler çıkana kadar basit kelimelerle başlamanızı öneriyorum. Köpek değil “hav hav” , kedi değil “pisi pisi” , araba,kamyon, tır değil “düt düt”. İlk sesler , kelimeler çıksın gerisi.
  • Eşleştirme Kartları _ 12. Aydan itibaren eşini bulma oyunları oynayabilirsiniz. Kartları önce açık şekilde ama karışık dizin bir tanesini elinize alıp eşini ona buldurun. Bu oyuna alışıp başarmaya başladıkça kapalı şekilde yere dizerek hepimizin bildiği eşini bulma oyunu oynayabilirsiniz.
  • Parmak boyası _ 12. Aydan itibaren yapabilirsiniz. Piyasada buğday bazlı satılan parmak boyalarını alabilir veya gıda boyasıyla evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Alanınızı daraltmayın rulo halinde satılan kağıtlardan alarak yere serip keyifle boyama yapabilirsiniz.
  • Oyun hamurları _ 12. Aydan itibaren yapabilirsiniz. Piyasada buğday bazlı satılan hamurları alabilir veya gıda boyasıyla evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Oyuncakçılardan oyun hamuru kalıpları alabilir veya hiç olmazsa evde var olan kurabiye kalıplarınızı kullanabilirsiniz.
  • Stickerlar _ 18. Aydan itibaren kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanına göre taşıtlı , hayvanlı stickerlar alabilir. Sizin çizdiğiniz şehir veya hayvanat bahçesine temasına beraber yapıştırabilirsiniz. Meyve ve Sebzeleri öğretirken de manav tezgahı çizip stickerlarla oyun haline getirebilirsiniz.
  • Kuklalar _ 18. Aydan itibaren kullanabilirsiniz. Satın alabilir veya eski eldiven, çoraplarla hatta tuvalet kağıdı rulolarıyla kendi kuklalarınızı hazırlayabilirsiniz. En sevdiği masalı kuklalarla canlandırabilirsiniz.
  • Evcilik _ 18. Aydan itibaren cinsiyeti ne olursa olsun her çocukla oynayabilirsiniz. Bir oyuncak market arabası , yiyecekler ve bir evcilik setiyle önce salona kurduğunuz marketten alışveriş yapıp sonra şakacıktan yemek pişirebilirsiniz.
  • Puzzlelar _ 24. Aydan itibaren 4 – 6 – 8 parçalı şekilde kademeli puzzlelar yapabilirsiniz.
  • Patates baskısı _ 24. Aydan itibaren yapabilirsiniz.

* Antoine de Saint-Exupéry