İş Yerinde Nasıl Giyinmeliyiz?

Çalışan annelerin en büyük sıkıntılarından biri her sabah işe giyebilecekleri yeni bir kıyafet kombini yaratmak. Hangi pantolonla, hangi gömlek gider? Bele hangi kemer bağlanır? Kemerle ayakkabı uydu mu? Peki çanta onlara uydu mu? Her sabah ayna karşısında, bu mücadeleyi verir dururuz. Bazen kendimizi rahat ve şık, dolayısıyla özgüvenli, bazen de rahatsız ve sönük, sonuç olarak özgüvensiz hissederiz.

Topuklu ayakkabıya bayılmayan kadın yoktur. Ama her çalışan kadın, koştururken ayağında en rahat ayakkabının olmasını tercih eder. Özellikle eve dönüp, bir de ev işleriyle uğraşacak ve de çocuk bakacaksa…

Son dönemde iş kıyafetlerinin nispeten rahatladığını, etek-ceket ya da pantolon-ceket takımların yerini, daha çok elbiselerin, etek veya pantolonla kombinlenen gömlek ve trikoların, topuklu ayakkabıların yerini ise spor ayakkabıların ve babetlerin aldığını görüyoruz. Yani aslında daha az parça ve daha az aksesuar kullanılıyor, rahatlık ön planda tutuluyor. Bu durum bir araştırmayla da kanıtlanmış.

OfficeTeam danışmanlık şirketi tarafından üst düzey yöneticiler ve çalışanlar arasında yeni yapılan bir araştırmaya* göre çalışanlar 5 yıl önceye göre yüzde 50 daha az kurumsal giyiniyor. Bu yüzde 50’nin, yüzde 32’si daha az, yüzde 18 çok daha az kurumsal giyinmeyi tercih ediyor.

Çalışanlara tercih ettikleri kıyafet şekli sorulduğunda, yüzde 31’i rahat iş giyimini, yüzde 27’si ise rahat spor giyimi seçiyor. Sadece yüzde 18’i resmi iş kıyafetini tercih ediyor.

İş yerinde rahat giyim trend gibi gözükse de aşılmaması gereken bazı kurallar var. Üsr düzey yöneticilere göre en büyük kıyafet ihlali yüzde 47 oranla aşırı spor giyim, yüzde 32 oranla teni çok fazla gösteren açık kıyafetler, yüzde 6 oranla ise vücudun görünen bölgelerinde piercing ve dövmeler… Kadınların topuklu ayakkabı giyip giymemesi sorun olarak görülmüyor.

Araştırma Amerika’da, 350’den fazla çalışanı olan şirketlerde, 20’den fazla kişiyi yöneten, 300 üst düzey yöneticiyle gerçekleştirilmiş.

OfficeTeam’in Başkanı Brandi Britton’a göre, “Çalışanlar iş yerinde nasıl giyinmeleri gerektiği hakkında şirket politikalarının belirtildiği el kitaplarından faydalanmalılar. Bazı sektörler diğerlerine göre daha resmi olabilir. Çalışanlar her zaman profesyonel gözükmeli ve şirket imajına pozitif bir katkıda bulunmalıdır.

Yaz geldiğine göre nispeten rahat ve hafif iş giysilerini üstümüze geçirme ve ayna karşısında daha az oyalanma dönemi geldi. Önemli olan şirketinizin yapısına uygun giyinmek…

OfficeTeam’e göre “İşe giderken nasıl giyinmeliyiz?” sorusunun cevabı için, evden çıkmadan önce kendimize şu soruları sormamız gerekiyor.

  1. Kıyafet şirket yönetmeliğine uyuyor mu?  Eğer yazılı bir kıyafet politikası varsa, ona uyun. Yöneticilerinizin ve çalışma arkadaşlarınızın neler giydiğini dikkate alın.
  2. Kıyafetim çok mu açık? Eğer bu soruyu kendinize soruyorsanız cevap muhtemelen “evet”. Dekolteli, teninizi çok gösteren, dövmelerinizi ve varsa piercinglerinizi açığa çıkartan kıyafetler giyinmekten kaçının.
  1. Kıyafetim dikkat dağıtıyor mu? Çok parlak, çok renkli ya da vahşi desenli giysiler giymekten kaçının. Doğal renkler ve sade desenleri tercih edin.
  2. Abartılı mı görünüyorum? Fazla mücevher takmak, aşırı makyaj yapmak, buram buram parfüm sıkmak, klasik saç renklerinin ve saç modellerinin dışına çıkmak da nispeten muhafazakar şirketler tarafından hoş karşılanmamaktadır.
  3. Kendime güvenim tam mı? Kıyafetinizin içinde rahat değilseniz, bunu duruşunuzla belli edersiniz. Giysilerinizin üstünüze tam oturduğundan emin olun.
  4. Kimseyi gücendirir miyim? Kutsal değerlere saygısızlık eden, politik mesajlar içeren giysilerden uzak durun.
  5. Son testi geçer mi? Aynada kendinize baştan aşağı bir bakın. Kıyafetinizin ütüsü tam mı, yırtığı veya kopuk düğmesi var mı, ayakkabılarınız boyalı ve bakımlı mı?

*: 1 Haziran 2016 tarihli araştırmaya officeteam.com adresinden ulaşılabilir.

 

Tüm yazılar için buraya tıklayın.