İkizleri Kullanma Kılavuzu

Defne ve Ege dünyaya geldiği sıralar(2004) ikiz bebek piyasası dutluktu. Tüp bebek uygulaması dolayısıyla dünyaya gelen ikiz, üçüz bebek sayısı çok artmış olsa da, Türkiye’de yabancı yayınlar haricinde, “İkiz” bakımını anlatan bir kitap yoktu.

Kucağıma iki bebeği verdikleri zaman, ilk başta afalladım, sonra iş hayatının verdiği alışkanlıkla sistematik düşünüp, hayatımı pratikleştirecek anne taktikleri geliştirdim.

Defne ve Ege 12 yaşına geldi, hala bana en çok iki bebeği aynı anda nasıl beslediğim, nasıl yıkadığım sorulur.

Bu hafta ikiz anne-baba adaylarıyla bu pratik önerilerimi paylaşıyorum. Yazıyı kesip saklayın. İnanın bana ihtiyacınız olacak : )

İşte 0-3 ay dönemi İkizleri Kullanma Kılavuzu!

  • Bebeğe bakacak kişiler: İmkanınız varsa yatılı bir yardımcı ile anlaşın ve gündüz vakti bir yakınınızın sizinle vakit geçirmesini rica edin. Aksi takdirde, ikisi birden ağladığı zamanlarda saatlerce yemek yiyemeyip, tuvalete bile gidemeyeceksiniz. Hatta sütünüzü bile sağamayıp, ateşlenmenin eşiğine geldiğiniz günler olacak. Süt miktarınızın iyi gelmesi için, vaktinde beslenmeniz ve stres olmamanız çok önemli. Bu yüzden evde üç kişi olmaya çalışın. Baba eve geldiğinde, yakınınız da eve döner.

Anneanneler ve babaanneler çok şahane yardımcılardır ama ilk günler tamamen iyi niyetle de olsa işinize çok fazla karışarak, sizi çıldırtabilirler : ) “Süt gelmiyor öbür memeye al.” “Bu ağlıyor, öbürünü bırak bunu emzir.” tadında yaklaşımlar sizi gerip, strese sokabilir. Eğer bebek bakımına yardım edecek kişi aile büyükleri olacaksa, doğumdan önce onlarla konuşun ve bebeğin annesinin siz olduğunuzu, sizin kurallarınıza göre bebeğe bakılmasını istediğinizi onları kırmadan belirtin.

  • Gece Beslenmesi: İki kişi aynı anda bebekleri beslemek en iyi yöntem. Böylece tek bebeğiniz varmış gibi zaman kazanabiliyorsunuz. “Sırayla uykusuz kalalım” diyorsanız şu taktiği öneririm. Dadımızın izinli olduğu günlerde 00:00- 06:00 arası beslenmeler bana ait, 06:00-12:00 arası beslenmeler ise babalarına aitti. Bu şekilde babaları da, ben de 6 saat deliksiz uyku uyumuş oluyorduk.

Aynı anda kalkarlarsa, yan yana yatırıp aynı anda biberonlarını veriyor, ara verip sırayla gazlarını çıkartıyordum.

  • Emzirme: İşin en zor kısmı iki bebeğin aynı anda emzirilmesi. En çok benimsenen yöntem, bebekleri başlarından tutarak göğsünüze alıp, vücutlarını her iki yanınızdan sarkıtmanız. Becerebilene bravo! Sırayla emzireceksiniz ise bir memeyi bir bebeğe, diğerini öbürüne saklayın. Aksi takdirde obur olan bebeğiniz sütlerin çoğunu içer ve diğer bebeği aç bırakabilir. Biberon kullanırsanız, bir bebeğin gereğinden fazla içip, öbür bebeğin hakkını kusmasına engel olursunuz. Unutmayın siz ikiz annesisiniz. Sütünüzün bir damlası bile çok kıymetli.
  • Sütün ve mamanın hazırlanması: Bir biberon ısıtıcısı hayatınızı kurtarır. Buzdolabından çıkarttığınız sütünüzü 5 dakika ısıtıp, bebekleriniz arasında paylaştırırsınız. Geceleri hız kazanmak ve bebeklerinizi bağırtmamak için taze sağdığınız sütünüzü termosa koyup, uyandıkları zaman hemen verebilirsiniz. Termosta sütünüz 6 saat bozulmadan kalır. Gece mama vereceksiniz, ılık suyu (yaklaşık 37 derece) bir termosa koyun. Mamaları gerektiği ölçek kadar, biberonlara boşaltın. Böylece gece uyandıkları zaman, suyu biberona döküp çalkalarsınız ve mama hazır olur. Uyku sersemiyken ve bebek aç aç bağırıyorken, suyun ısısını ayarlayamayıp bebeğinizin ağzını yakabilir, mamanın ölçüsünü yanlış koyabilirsiniz.
  • Banyo yaptırmak: Üç kişi gerektiren bir iş. Birinci bebeği biri sabunlayıp, diğeri su dökerken, üçüncü kişi ikinci bebeği oyalar : ) Temizlenmiş ve giydirilmiş bebek, sütüyle beraber üçüncü kişiye verilir. O beslenirken ikinci bebek yıkanır. Eğer iki kişiyseniz, ve bebekler sakin değilseler, bir bebeğe bir elinizle su dökerken, diğerini kucağınıza alırsınız ve her ikisi de temizlendikten sonra aynı anda yedirirsiniz.
  • Uyutmak: İkiz annesi olarak bebekleri aynı uyku düzenine alıştırmanız lazım. Yoksa her ikisi de günde 15 saat uyurken, siz hiç uyuyamayabilirsiniz. Bunun için beslenme saatlerini, banyo saatlerini akşam vaktine Genelde banyo yapmış ve karnı tok bebekler, bütün gün yorulduktan sonra huzurlu ve nispeten uzun bir uykuya dalıyorlar. Bir bebek uyuduktan sonra, diğeri ağlarsa onu koşarak yatağından alıp, başka bir odada tekrar uyutun. Birbirlerini uyandırmalarına izin vermeyin.
  • Sokağa çıkmak: Bebeklerinizi giydirmeden önce siz montunuzu ve ayakkabılarınızı giymiş, arabaya konulacak herşeyi önceden koymuş olun. Montu giydirilen, kafasına şapka takılan bebek, oda sıcaklığında sıkılıp anında bağırmaya başlar. Giyinmiş bebeği hemen kucaklayıp, kendinizi sokağa atın ve diğer kişinin ikinci bebekle gelmesini bekleyin.
  • Kara Kaplı Defter: Doğum sonrası bir anda düşen hormonlar, gaz sancısı nedeniyle sık sık ağlayan bebekler, uykusuzluk derken hafıza alanınız kısa sürede dolacaktır. Özellikle ilk haftalar bebeklerin ne sıklıkta yediği, ne yediği (anne sütü/mama) ve kaç cc ya da dakika emdiğini mutlaka not almalısınız. Yine ilk ay kakalarını da not almanızı öneririm. Benim bir kara kaplı defterim vardı. Bu deftere bahsettiğim başlıklardan bir çizelge yapmıştım. Böylece “Bu çocuk daha yeni emdi, niye ağlıyor ki?” dediğimde aslında iki saat önce emdiğini ya da niye bu kadar sık kaka yapıyor diye düşündüğümde sık kaka yapanın diğer bebek olduğunu defterime bakıp anlayabiliyordum. Aldıkları ilaç varsa onları da, saatleriyle not alıyordum. Çocuk doktorunun bebeklerin gelişimini takip etmesi açısından da bu notlar çok önemli.
  • Sizin bakımınız: Anneanne ve babaannelerin devreye girmeleri için şahane fırsat. Emzirdikten sonra kan şekeriniz düştüğünde, buzdolabına saldıracak ve orada taze ev yemeği bulduğunuzda sevinçten çılgına döneceksiniz. Siz iyi besleneceksiniz ki, sütünüz iyi gelsin, bebeğiniz de iyi beslensin. Uykunuzu almanız da çok önemli. Yine aile büyükleri evdeyken sütünüzü sağıp bırakıp, günün geri kalanını zinde geçirmenizi sağlayacak şekerlemeler yapabilirsiniz.

40 günden sonra bebekler uyurken, onları yardımcınıza bırakabilir, eşinizle yemeğe kaçabilir, kuaföre gidebilirsiniz. Hiçbirini yapamıyorsanız bir 10-15 dakika kapının önüne çıkın ve hava alın. Her gün mutlaka sadece size ait bir zaman yaratın.  İki bebekle akıl sağlığınızı korumanız için, bu mola şart.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.