Yenidoğan Bebeğe Altın Takmak Yerine, Hemşirelik Hizmeti Hediye Ediliyor

Onlar bizim bebeklerimizin ikinci anneleri, kanatsız melekleri… Hastanelerde zorlu şartlarda çalışıyor, erken doğan bebeklerin hayata tutunmaları için başlarında sessizce dua okuyor, yeni annelerin hem öğretmeni, hem terapisti oluyor.

Son yıllarda bu desteğin önemini aileler çok iyi anlamış olacak ki, artık hastane bakımıyla yetinmiyor, yenidoğan hemşirelerine evlerinin kapılarını açıyor. Danone Nutricia ekibi de doğum yapan çalışanlarına, anne baba dostu uygulamalar arasında ilk gün hemşiresi gönderiyor. Hemşireler kısa bir sürede, bebeğin uyku ve beslenme düzenini kurarak, annelerin hayatına adeta sihirli bir değnek değdiriyor. 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nde sayfamızı bebeklerimiz üzerindeki hakkını ödeyemeyeceğimiz hemşirelerimize ayırıyoruz. Prematüre ikiz bebek doğurmuş ve birkaç günlüğüne yenidoğan hemşiresi yardımı almış biri olarak, hayatımızı nasıl değiştirdiklerini yazmak istedim.

  • Son dönemde riskli gebelikler çok arttı. Stresten, yoğun çalışma temposundan erken doğumlar oluyor. Prematüre doğumlarda yenidoğan hemşirelere olan ihtiyaç daha artıyor.
  • Anneler prematüre bebeklere dokunmaya korksa da, bu bebekler için en iyi yoğun bakım yatağı anne kucağı oluyor. Yenidoğan hemşireleri anneleri bebeklerine bakmak konusunda cesaretlendiriyor. Bazen bebeğe kadehle süt vermek gerekiyor. Anneler boğazına kaçar diye endişe ediyor. Prematüre bakımında evde hemşire desteği bir lüks değil şart.
  • Bu iş sevmeden yapılmaz. İlaç enjekte edilebilir, ama sevgi edilemez. Yenidoğan hemşireleri prematüre bebekleri sevgiyle iyileştiriyor.
  • Bebek sahibi olmak çok keyifli olduğu kadar, çok da yorucu bir süreç. Yeni anneyi uykusuzluk yoruyor, hormonlardaki iniş çıkışlar psikolojisini etkiliyor. Yenidoğan hemşireleri “Ben bu işi beceremeyeceğim” diye ağlayan yeni annelere moral veriyor, destek oluyor. Anne iyi olacak ki, bebek iyi olsun. Anne, başardığında kendisine olan güveni artıyor. “Oh! Çocuğuma bakabiliyorum.” diyor.
  •  İlk iki haftada bebeğin emme ve uyku düzensizliği oluyor ve bu da anneye yansıyor. Hemşireler, “Bebeği emzirirken doğru mu tutuyorum? Ne kadar sık aralıklarla beslemeliyim? Uyuyorsa uyandırıp emzirmeli miyim yoksa bırakayım uyusun mu? Emerken tuhaf sesler çıkarıyor, boğazına süt kaçıyor olabilir mi? Memede uyumasında bir sakınca var mı? Ağlama nedeni açlık mı, gaz mı, yoksa başka bir şey mi” gibi sorulara cevap veriyorlar.
  •  Her şeyi uygulamalı gösteriyorlar. Mesela bebeğe banyo mu yaptırılacak, önce oda ısısını, sonra su sıcaklığını kontrol ediyorlar. Banyoyu açken yaptırmak gerektiğini söylüyor, akşam sekizden sonra banyo yaptırırlarsa, bebeğin uykuya daha rahat geçeceğini belirtiyorlar. Çocuk doktorları onaylıyorsa ilk bir ay bebeği içme suyuyla yıkamalarını öneriyorlar. Özellikle prematüre bebeklerde… Önceden kıyafetlerinin, bezinin odada hazır edilmesini söylüyorlar ki, bebek çabucak giydirilsin ve üşütmesin.
  • Babayı da sürece mutlaka katıyorlar ki, işleri bittiğinde bebeğe beraberce bakabilsinler. Babanın alt değiştirmesi, banyo yaptırması, bebekle ten teması kurması çok önemli. Çünkü bebekler güven duygularını babadan alıyor.
  • 6’ıncı ve 7’inci aylarda isteğe göre aileyi tekrar ziyaret ediyor, katı gıdaya geçiş ve bebeğin sonraki ihtiyaçları konusunda aileyi bilgilendiriyorlar.
  • Yeni doğum yapanlara, hediye olarak altın fiyatına, hemşire hizmeti hediye edildiğini duydum. Çok hoşuma gitti. Annenin altından daha çok işine yarayacağı kesin.
  • Uzun vadeli hemşire seçecek olan ailelere, hemşirenin bebekle geçirdiği yarım saati iyice gözlemlemelerini tavsiye ederim. Bebeği tutuşu, bakışı, yaklaşımı, en önemli kriterdir.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.