Çocuklarda Büyüme Geriliği Nedir? Neden Olur?

Büyüme geriliği  boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik potansiyeline göre beklenen değerlerin altında kalması veya beklenen yıllık büyüme potansiyelini gerçekleştirememesidir.

Büyüme geriliğinin erken tanınması ve hızlıca müdahale edilmesi açısından büyümenin  belirli aralıklarla değerlendirildiği sağlam çocuk izlemeleri çok önemlidir.

Büyümenin değerlendirilmesinde, yalnızca boyun ölçülmesi yeterli değildir. Boy uzunluğu ve boy uzama hızı, kilo ve kilo artış hızı, baş çevresi ve baş çevresindeki artış hızı büyümenin yaşa göre yeterli olup olmadığı hakkında sinyal verir.

Büyüme geriliğindeki en önemli etkenlerden biri çocuğun yaşına ve kilosuna uygun şekilde besin öğelerini alamamasıdır. Büyüme geriliğinde çocuk kendisini büyütecek, boyunu uzatacak, zeka gelişimini destekleyecek, uygun miktarda kilo almasını sağlayacak  şekilde beslenemez.

 

Büyüme geriliği çocukların sadece fıziksel büyümelerini değil, zihinsel gelişimlerini de olumsuz etkiler. Büyüme geriliği olan çocular bağışıkları düşük olacağı için sık hastalanmaya ve geç iyileşmeye de daha meyillidir. Büyüme geriliğinin tüm bu olumsuz getirilerinden korunmak için çocukların büyüme takibinin yapılması çok önemli. Çocuğun yaşına göre normal boy ve kilo değerlerinde olup olmadığını farketmek anne babalara düşüyor. Eğer yaşıtlarına göre hem fiziksel hem zihinsel olarak geride kalma durumu mevcut ise çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Unutmayın, büyüme geriliğinin tedavisi vardır, yeterki farkedip doktorunuza tedavi için başvurun.