Çocuklara Terörü Nasıl Anlatalım?

M.S. 55 – M.S. 135 yılları arasında yaşamış, Ünlü Yunan Filozof Epictetus şöyle demiş: Mutlu olmaya ve özgür olmaya başlamak, tek bir kuralı anlamakla mümkündür; Bazı şeyler sizin kontrolünüzde gelişir. Bazıları ise kontrolünüz dışında…
Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Yetişkinler olarak bizim bile yönetmekte zorlandığımız bu süreçten, çocuklarımız da etkilenebiliyor. Maruz kaldıkları haberlerin, görüntülerin, kendilerinin ve ailelerinin başına gelebileceğini düşünüp kaygı duyabiliyorlar.
Çalışan anneler olarak her an çocuklarımızın yanında olamayabiliriz. Çocuğumuzla gerekli konuşmaları yaptıktan sonra, ona bakan kişiyi aşağıdaki maddelere dikkat etmesi ve gerektiğinde sizi bilgilendirmesi konusunda uyarabilirsiniz.

Çocuklara terörü anlatmanın 9 yolu; 

  1. Okul çağına gelmemiş ve okuma yazma bilmeyen çocukları bu süreçte korumak daha kolay. Çocukların yanında gündem hakkında konuşmamakta, travmatik olayların ayrıntılı görüntülerini izlememekte ve gazetelerinizi çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yerde tutmakta fayda var.
  2. Çocuklar her zaman duygularını sözel olarak ifade edemezler. Özellikle küçük yaştaki çocukların davranışlarını, oyunlarını ve yaptıkları resimleri ve onlara nasıl anlam yüklediklerini gözlemlemekte fayda var.
  3. Çocuğunuz eğer okul çağındaysa, olaylar karşısında mümkün olduğunca sakin olarak, bu durumdan ne kadar etkilendiğini anlamaya çalışın.
  4. Açıklamalarınız çocuğunuzun yaşına uygun, anlayabileceği dilde, detaylardan uzak ve güven verici olmalı ki çocuğunuzun endişesi daha çok artmasın. Konuyla ilgili bütün bilgileri paylaşmak yerine, merak ettiği kadarını anlatmak yeterli olacaktır.
  5. Sorularını da anlayacağı dilde ve sakince yanıtlamaya çalışın. Bilgilerin tüm açıklığıyla paylaşılması çocuk için duygusal açıdan zorlayıcı olabilir.
  6. Çocuğunuzun sosyal medya hesabı varsa, kontrol ederek veya gördüğü şeyleri sizinle paylaşmasını isteyerek, karşılaştıkları içeriklerden haberdar olmanız ve gerektiğinde sınırlamanız uygun olacaktır. Özellikle çocukların akıllı telefonlarındaki ortak iletişim gruplarında çok fazla kontrolsüz bilgi, resim dolaşmakta…
  7. Çocuğunuzun yaşanan olaylar karşısında kendisini üzgün, kızgın ve korkmuş hissetmesi son derece doğaldır. Onlara güvende olduklarını hissettirin, duygularını açıklıkla sizlerle paylaşmaya teşvik etmek ve sizin de duygularınızı (anlayacağı dilde) onlarla paylaşmanız kıymetlidir. Çocuğunuzun duygularını küçümseyen, ona abarttığını hissettiren davranışlarda bulunmayın.
  8. Ülke ile ilgili duyduğunuz kaygıları, kötü durum senaryolarını çocuğunuzun yanında konuşmaktan kaçının.
  9. Çocuklar rutinlerinin dışına çıkmayı çok sevmezler, mümkün mertebe rutinlerinin bozulmamasına dikkat etmekte fayda var.

Bu süreç içerisinde aşağıdaki belirtiler görüldüğü takdirde bir uzmandan yardım almak faydalı olacaktır.

  • Uyku ve yemek düzeninde bozulma
  • İsteksizlik ve rutin aktivitelere olan ilgide azalma
  • Olayı hatırlatan şeylerden aşırı kaçınma
  • Olaylar karşısında hissizleşme
  • Aşırı hareketlilik
  • Vücutla ilgili ağrı ve endişelerin fiziksel bir sebep olmadan artması.
  • Tuvalet alışkanlıklarında gerileme.
  • Kayıp endişesi sonucu aile bireylerine aşırı yapışma

Kaynakça: Türk Psikologlar Derneği ADAA (Anxiety and Depression Association of America-apaa.org)

Tüm yazılar için buraya tıklayın.