Aileye Yeni Bir Birey Katmaya Hazır Mısınız?

İkinci çocuk yerine evcil hayvan tercih eden ailelerin sayısı artıyor. Bu tercihi yapmadan önce çocuğunuzun hayvanlarla olan ilişkisini gözlemlemeli, alerjik tepki verip vermediğini kontrol etmeli ve onun yaşına uygun bir hayvan seçmelisiniz. Eğer çocuğunuz hazırsa, hayatı boyunca unutamayacağı muhteşem bir dost kazanacaktır.

Çalışan kadınların bazıları yoğun iş hayatı, doğru kişi ile karşılaşamama gibi nedenlerden ötürü, çocuğun yerine “evcil hayvan”ı koyarken, bazıları da bu sevimli varlıkları çocuklarına kardeş olarak seçiyor.

Gerçekten de evlat gibi görüyorlar ailenin yeni ferdini… Sabah akşam yürüyüşler, aşılar, rutin veteriner kontrolleri, oyuncaklar, tatile gidildiğinde emanet edilecek konforlu yuvalar… Her ayrıntıya dikkat ediyorlar.

Zaten tüm bu gereklilikler yerine getirilecekse, hayvan sahibi olunmalı. Bazıları geçici bir heves uğruna hayvan ediniyor, sonra bakamayıp onu sokağa salıveriyor. Bu onlara yapılabilecek en büyük kötülük.

Peki iki ayaklı ile dört ayaklının arkadaşlığı nasıl oluyor?

Ben, iki şahane köpek ile büyüdüm. Alman Kurdu Kontes ve sokak köpeği Bıdık ile muhteşem bir arkadaşlığımız vardı. Defne ve Ege 4 yaşındayken ise, dört ayaklı kardeşleri Mişka yuvamıza dahil oldu. Bizimkiler 12 yaşına, Mişka 8 yaşına geldi bile… Bu 8 yılda, ne maceralar, ne anılar… Her şeyden önce Mişka geldikten sonra Defne ve Ege çok daha sevgi dolu çocuklar oldu. Onun olmadığı bir evi artık hayal bile edemiyoruz.

Bu hafta evcil hayvan almaya karar vermeden önce dikkat etmeniz gerekenleri yazdım. Haydi rastgele!

 

Karar vermeden  önce, bunları bilin;

  • Satın almayın, sahiplenin. Sokaklarda barınaklarda yüzlerce muhteşem kedi ve köpek yuva sahibi olmayı bekliyor.
  • Bir hayvana bakmanın sorumluluğunu alabilecek durumda mısınız? Sabah akşam onu yedirmeniz, kar kış demeden yürütmeniz, sabahları kuyruğunu salladığında onunla oynamanız, her şeyden önce onu sevmeniz gerekecektir. “Vaktim yok” diyorsanız, hiç yeltenmeyin.
  • Hayvanınıza sevgiyle yaklaşırsanız, karşılığında hiç kimseden görmediğiniz bir sevgi görürsünüz. İnanın, o sizi hiçbir koşulda terk etmeyecek belki de tek varlıktır. Bir çocuğun bir hayvanla kuracağı dostluk ise hayat boyu unutulmayacak türdendir.
  • Hayvanınızı seçerken iyi huylu ve nazik olmasına dikkat edin. Elinizi çırpın, adını söyleyin ve nasıl tepki verdiğine bakın. Hırlıyor mu, seviniyor mu? İlk bakışta aşık olduğunuz hayvan, sizin hayvanınızdır.
  • Çocukla yaşamayı bilmeyen yaşı büyük hayvanların çocuklara alışması zor olabilir. Bu nedenle çocuklu ailelerin üç-dört aylık yavruları tercih etmesi daha uygun olabilir.
  • Çocukla iyi anlaşan hayvan türlerini araştırın. Çocuğunuzun yaşını söyleyerek onun için en uygun cinsin hangisi olduğunu bir veterinere danışın. Mesela köpek alacaksınız, golden retriewer veya labrador listenizin başında olabilir.
  • Köpeğinizi bağırarak eğitmeye çalışmak, ona vurmak, boynunu kısa bir iple veya zincirle sıkmak, onu huysuz ve hırçın yapar. Eğitim yaşı geldiğinde pozitif (ödülle) eğitim modellerini deneyin. Bunu uygulayan birçok eğitimci var.
  • Çocuğunuza hayvanınız uyurken ve yemek yerken kuyruğunu çekerek, yemeğini veya oyuncağını alarak onu rahatsız etmemesi gerektiğini öğretin. Onun oyuncak değil, bir canlı olduğunu anlatın. Birçok yaralanma ve ısırma bu sert oyun zamanında geçiyor.
  • Hayvanınızın evin bir köşesinde veya bahçede ona özel bir alanı olsun. Yastığı veya kulübesi aynı yerde dursun.
  • Hayvanınızın tüm aşılarını yaptırın.
  • İyi huylu ve çocukla büyümüş bir hayvanı olan komşularınız varsa deneme yapın. Hayvan onu koklarken çocuğunuz düz dursun ve sonra eliyle onu beslesin. Çocuğunuz bu hareketi keyifle yapıyorsa evde bir hayvanla yaşamaya hazır demektir.

 

Kedi veya köpek tüyü astıma neden olur mu?

 

Tüylü hayvanlar, en temel alerji tetikleyicisidir ve bunun tek nedeni de tüyleri değildir. Derilerindeki pullar ve salyaları da alerjiye neden olur. Ailenizin alerji geçmişi kuvvetliyse evcil hayvan edinmek pek akıllıca değil. Birkaç yıl bekleyin. Çocuğunuzda hiçbir alerjik semptom oluşmazsa ve alerji testleri temiz çıkarsa o zaman bir hayvan edinebilirsiniz. Önceden çocuğunuzu bir hayvanla temas ettirip alerjik tepki verip vermediğini kontrol etmek gerek. Kediler, köpeklere göre daha alerjendir. Sürüngenler, balık, su kaplumbağaları türündeki ev hayvanları alerjiye sepebiyet vermez.

Healthy Children, Alerji ve Astım raporu

Uzman Pedagog Pınar Kılıçer: Vicdan sahibi oluyorlar

 Evcil bir hayvana sahip olmak, hele de bu kedi köpek gibi oyuncu bir canlı türü ise,çocuğun sosyal gelişimin çok olumlu etkiler.  Onlara vicdan , sorumluluk duygusu ve kendilerinden farklı ve ufak bir başka varlığa bakım vermenin keyfini yaşatır. Yani büyümelerine destek verir.

Ancak hayvanın tüm bakımını çocuğa yüklemek doğru değildir. Çocukların sorumlulukları yavaş yavaş ve yaşlarına göre artırılmalıdır. Zorlanırsa, hayal kırıklığına uğrayıp, pes edebilir. Ona yardım edeceğinizi bilmeli.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.