Çalışan Annenin Taşınma Kılavuzu

Başlıktan anlayacağınız gibi taşınıyorum. Sistre kime yaptırılır, eski eşyalar marangozda nasıl yepyeni hale getirilir, mutfak tezgahı ankastreye nasıl uydurulur, eski dolaplar yeni eve nasıl sığar, kullanılmayan eşyalar nasıl satılır, nasıl öğrenci evlerine yollanır veya nasıl geri dönüşüme gönderilir  gibi konuların ve daha birçok görünmez ayrıntının şu an uzmanıyım.

Bu yazıyı da ustalar diyarından yazıyorum. Her kelimem “Ayşe Hanım  wifi kablosu nerede?”, “Aaa bulaşık makinesinin gideri yok.” “Parke yüksek kalmış, kapıya sürtüyor.” cümleleriyle bölünüyor, günüm hop oturup hop kalkarak geçiyor. Ama yazımı yazıyorum, çalıştığım dergilerin işlerini takip ediyorum.  Her ne kadar elektrikçiye “Dekupeler salıya kadar  Mevlüt’e ver” demişliğim, internette ayakkabı satarken, ayakkabı resminin arasına yanlışlıkla evdeki tablonun resmini yüklemişliğim olsa da işimin başındayım : )

Gerektiğinde evden çalışabilme lüksüne sahip bir insan olsam da, taşınmak çok zor bir operasyon. Hele bir de sabah akşam işyerine gidiyorsanız, önceden çok iyi bir plan yapmanız gerekiyor.

Bu hafta çalışan anneler için fırından yeni çıkma, pratik taşınma önerilerim var. Şu anda taşınmıyorsanız da bir gün işinize yarayacağına eminim. Herkese kolay gelsin : )

  • Eşya ayırın. Taşınmanın en iyi yanı hafiflemek, evin tüm eşyalarını gözden geçirmek, kullanılmayanları ayırmak.
  • Kıyafetlerinizin arasından arzu ettiklerinizi eşe dosta veya ihtiyacı olanlara dağıtın. İyi durumda olan, giymediğiniz ve atmaya kıyamadıklarınızı internette satın. Hem giysileriniz değer veren kişiler tarafından alınsın, hem de taşınma masraflarınıza katkı olsun. Bunun için çok iyi uygulamalar var.
  • Aynı şey kullanılmayan mobilyalarınız için de geçerli. Gözden çıkardıklarınızı ihtiyacı olanlara dağıtın.  Çıkartamadıklarınızı satın. Yine çok iyi online uygulamalar var. Eski yıllara göre şanslı olduğumuz kesin.
  • Bir diğer alternatif depolama. Yine günümüzde çok düzgün ve profesyonel depo çözümleri sunan şirketler mevcut.
  • Atsan atılmaz, satsan satılmaz, versen verilmez eşyalarınız da olacaktır. Mesela benim TV ünitem, çok büyük ve ağır olduğu için kimse hediye olarak bile almak istemedi. Nakliyesi de masraf çünkü… Belediyeler bu tip ürünleri alıp geri dönüşüme gönderebiliyor veya ürününüz çok büyük değilse ihtiyacı olan öğrenci evlerine yollayabiliyor.
  • .. Kitaplar… Atılmayacaklar listesinin başında geliyor. Lütfen kütüphanenizde fazladan yer tuttuğunu düşündüğünüz kitapları köy okullarına ve kütüphanelerine yollayın.
  • Eşyalarınızı önceden ölçün. Özellikle dolap boyutları çok önemli… Yeni evde “tavanı alçak geldi, dolabı koyunca pencere açılmadı” gibi sürprizler yaşamayın.
  • Diyelim ki evinizde aile büyüklerinden kalma eşyalar var. Babaannemden kalma eski bir bavul benimle 20 yaşımdan beri her eve taşınır mesela… Bunları artık taşıyamıyorsanız güvenilir antikacılardan fiyat alabilirsiniz, bir değeri varsa müzayedeye sokabilirsiniz. Hiçbir maddi değeri olmadığını düşündüğünüz eski bir eşya çok kıymetli olabilir ya da çok değerli olduğunu düşündüğünüz bir eşya çöp olabilir. En azından bilgi sahibi olur, ona göre hareket edersiniz.
  • Perde görünmez masraf. Eski evin perdelerini ufak tefek tadilatlarla yeni eve uyduracak bir usta bulmak hayatınızı kolaylaştırır.
  • Mümkünse taşınma işini günlere bölün. İş çıkışı bir gün aydınlatmaları taktırın, bir gün perdeleri söktürüp taktırın. Perde bir eve ilk taşınması gereken şey, bana göre : )
  • Giysi dolaplarını bir gün önceden boşaltın ve sabah ilk iş dolaplarınız sökülüp, yeni eve takılsın. Taşınma tecrübem çocuklu ve çok dolaplı evlerde en zor operasyonun dolap söküp, yeniden kurmak olduğunu söylüyor.
  • Çerçevelerinizi tüm eşyalarınız yerli yerine oturduktan ve yerleşim planından emin olduktan sonra taktırın. Sonra eşyaların yeri değiştiğinde, kötü durabiliyor. Kaldırdığınız zaman da duvarlarda delikler oluşuyor.
  • Boya işi bitse de boyayı atmayın. Mutlaka taşındıktan sonra rötüş yapılan yerler çıkıyor.
  • Mümkünse taşınma işinizi hafta sonuna getirin ve cuma günü izin kullanın.
  • Küçük çocuğunuz varsa, onu o gün en sevdiği oyuncakları ve yiyecekleri (sağılmış süt, mama) ile birlikte aile büyüklerine emanet edin. Taşınma işi bittikten sonra alın. Çocuk toz toprak ve kaos arasında kalmasın. Unutmayın çocuklar rutinleri sever.
  • Stres olmayın. Amaç eşyalarınızın yeni eve girmesi. Ondan sonra yavaş yavaş yerleşebilirsiniz. Yerleşirken yine eşya ayırabilirsiniz. Unutmayın taşınmanın en iyi yanı düzeninizi tekrar kurmak ve hafiflemek.

 

Tüm yazılar için buraya tıklayın.