Bırak Dağınık Kalsın: Çalışan Annelerin Bakıcısız Yaşam Rehberi!

Çocuklar onlu yaşlara geldiğinde yatılı bakıcı dönemi bitiyor. Artık tek başınasınız. Eviniz, çocuğunuz, eşiniz, belki köpeğiniz… Hem işe gidip, hem de evin her şeyiyle ilgilenmeye çalışırsanız, kısa sürede piliniz biter. Mükemmel olmaya çalışmayın. Elinizde “Yapılacak İşler” listesiyle dolaşmayın. O listelerin hiçbir zaman sonu gelmez ve ev işleri hiç bitmez.  Haftada bir ya da iki gün eve gündelik yardımcı alarak da düzeninizi koruyabilirsiniz. Tabii düzenden anladığınızın ne olduğuna bağlı. Bazen dağınık düzen de iyidir : )

 

  1. Bırakın dağınık kalsın: Çocuklara kahvaltı hazırladınız, onları öpüp okula yolladınız. Bulaşıkları makineye yerleştirdiniz, yatakları topladınız, giyindiniz, makyaj yaptınız. Bu operasyon en hızlı şekilde hareket etseniz bile 1 ila 1,5 saat arası sürer. Bazen yatakları ya da mutfağı toplamadan evden çıkabilir, bu işleri eve geldiğiniz zamana bırakabilirsiniz. Kahvaltı sofrasını  geceden kurmak (yiyecekler hariç), geceden buzdolabına tost ya da çırpılmış yumurta koymak sabah size hız kazandıracaktır.
  2. Yardım istemekten çekinmeyin: Haftada bir iki gün gündelik yardımcı gelse bile, evin bütün iş yükünü üstlenmeniz sizin için çok yorucu olacaktır. “Ben iyiyim. Her şeye yetişiyorum.” ruh halinden çıkıp, yardım istemekten bir sakınca gelmez. En ideali eşinizle iş bölümü yapmanız. Eğer o da çok yoğun çalışıyorsa, anneniz veya başka bir yakınınızdan arada gelip evi toparlamasını, okuldan gelen çocuğunuzu karşılamasını ve ona yiyecek bir şeyler hazırlamasını rica edebilirsiniz. Kalan günlerde çocuğunuza anahtar verip (bunun yaşı her çocuğa ve anneye göre değişir), mutfakta  okuldan sonra yemesi için meyve veya poğaça tarzı bir şeyler bırakabilirsiniz.
  3. Her akşam yemek yapmaya kalkmayın: Hafta sonu birkaç çeşit yemek yapıp buzluğa atın. Haftada 1 ya da 2 gün gelen gündelik yardımcıya yemek yaptırın. Anneniz de arada yaparsa ne ala! Böylece 4-5 gününüz kurtulur. Kalan günlerde de yemek ısmarlayın. Çocuğunuz arada sırada pizza yemekten büyük keyif alacaktır.
  4. Çamaşır toplayıp, ütü yapmayın: Gündelik yardımcınız gelmeden bir gün önce çamaşırları yıkayıp asın ki, geldiğinde onları toplayıp, ütüleyebilsin. Çamaşır asma işini oyuna dönüştürüp, çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz. Bu işi uygun fiyata yapan kuru temizleme firmaları var. Onlarla aylık anlaşma da yapabilirsiniz.
  5. Kirleri görmeyin: Bir Türk kadınına belki de söylenecek son şey ama yorgun argın evi elektrikli süpürgeyle çekip, viledalamaya kalkmayın. Bunu da haftalık temizlik gününe bırakın.
  6. Çocuğunuzun bütün gösterilerine gitmeye çalışmayın: Önemli olanlara veya yıl sonu gösterilerine gidin. Her şeye yetişmeye çalışmayın.
  7. Mükemmel Anne olmaya çalışmayın: Çocuğunuzun veli toplantısını unutabilir, hafta sonu onu aktiviteden aktiviteye taşıyacak hali kendinizde bulamayabilirsiniz. Kendinizi bunlar için suçlamayın. Elinizden geldiği kadarını yapın. Kendinizi yormadan, çocuğunuza sarılarak ona kitap okumanız, bu kitap üzerinde sohbet etmeniz veya birlikte resim yapmanız onun için çok daha değerli.
  8. Online alişveriş yapın: Market alışverişinden giyime, kitaptan aksesuara her şeyi artık internet üzerinden sipariş edebilirsiniz. Özellikle market alışverişi çok önemli. İş çıkışı bir de, ağır ağır torbaları taşımayın.
  9. Çok geç yatmayın: Yorucu bir temponuz olduğu kesin, uykunuzu almaya gayret edin.
  10. Kendinize zaman ayırın: Her ne kadar yoğun olursanız olun, kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi olsun. Balkonda Türk kahvesi içmek mi olur, kitap okumak mı, yürüyüş yapmak mı bilmiyorum ama 10 dakika da olsa, 24 saatin içinde sadece size ait bir zaman olmalı.
  11. Eve iş taşımamaya özen gösterin: İş yerinde gününüzü çok iyi planlayın ve mümkün mertebe evdeki zamanınızı ailenize ve kendinize ayırın.

Tüm yazılar için buraya tıklayın.