Bir IK’cı Gözüyle Uyku Eğitimi

292626Uyku eğitimi bir takım işidir!

İyi bir İnsan Kaynakları Planlaması yapmak için öncelikle birbiri ile uyumlu takımlar yaratmak gerekir. Takım üyelerinin uyumu yürüteceğiniz her projenin başarılı sonuçlanmasını ya da iş geliştirme basamakları belirlenmesini sağlar. Bu uyum ve planlamayı hayatınıza aktardığınızda ise manevra kabiliyeti kazanır, hayatı kendinize ve çevrenize kolaylaştırırsınız.

Bebek büyütmeye dair pek çok unsur iyi bir uyku düzeninin etrafında dönüyor. Bebekler iyi uyumadığında; yemek yemez, oyun oynamak istemez, huzursuz olur, hatta çoğu zaman sindirim sistemi de düzgün çalışmaz. Bu nedenle tüm ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli husus: bebeğinin ve kendilerinin düzenine göre uyku eğitimi vermeleri gerektiğidir.

Güliz 6 aylık olduğunda ve hayatımızın rutinleri oluştuğunda yaptığım internet araştırmaları ve okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler ışığında 3 günlük bir uyku eğitimi denemesi yaptık. Benim tecrübesizliğim, kendime uyku eğitimi konusunda güvenmemem, kararlı olmamam ve yalnız olmam sebebi ile hali hazırda emerek uyumaya alışık olan kızımın ağlama krizlerine girmesine ve benimde ağlayarak vazgeçmeme sebep oldu. Ve 3. gece itibariyle bu konuyu ileri bir tarihe bırakmaya karar verdim. Tekrar gündemimize aldığımızda uyku ile ilgili pek çok blog yazısı okumuş, çok güvenilir kaynaklardan kitabi bilgiler edinmiş ve eşimle birlikte bir uyku eğitimine katılmıştık. Bu eğitimden sonra anladım ki: “UYKU EĞİTİMİ BİR TAKIM İŞİDİR!”

Yılların verdiği insan kaynakları deneyimi ile uyku eğitimini bir proje gibi planladım. Anne – baba olarak bu planı konuşup içimize sindirerek üstümüze düşen görevleri kabullendik. Eğitimde edindiğimiz bilgiler ve anne-baba olarak okuduğumuz kaynaklardaki bilgileri harmanlayarak hazırladığım plan:

  1. Artık 20 aylık olduğundan ve doktorumuzun da onayı ile gece beslenmesini keseceğiz.
  2. Karşımızda bir birey olduğunu ve bizi iyi anladığını Kabul ederek gece emzirmesini bırakacağımızı ve meme olmadan uyuyacağını anlatacağız.
  3. 20 aydır devam eden uyku düzeni (20:30 emzirmeye başlama ve 21:00 uykuya dalış) devam edecek fakat uykudan uyandığında babası onu sakince uykuya devam etmesini sağlayacak.

Bu plan doğrultusunda karar verdiğimiz gece işe koyulduk.

  • Güliz ile göz teması kurarak artık büyüdüğünü, kendi yatağında ve meme olmadan uyuması gerektiğini anlattık. (Burada bebeğiniz ve sizin aranızdaki iletişim diline göre kelimeler seçerek durumu net ifade etmek, kararlı olduğunuzu göstermek, anne-baba olarak aynı duruşu sergilemek çok önemli.)
  • Akşam yemeği yendikten sonra 20:30 da her zaman olduğu gibi emzirdim ve konuştuğumuz, Güliz’ e de ifade ettiğimiz gibi odasına geçtik, yatağında uyudu.
  • Sabaha karşı 03:00 sularında uyandığında babası yanına giderek yatağında uyutmaya çalıştı. Meme diye ağlamaya başlayınca kucağına alıp yaptığımız konuşmayı hatırlattı, annesinin uyuduğunu, kendisinin de uyuması gerektiğini sakin bir ses tonuyla anlattı. Ninni söyledi, sakinleştirdi ve 30 dakika sonra uykuya dalıp sabahında yatağında uyandı. Takip eden gecelerde gece uyanıp da uykuya tekrar dalması baba kucağında önce 15 dakikaya sonra da “yanındayım kızım deyip elini tutmak, biraz su vermek, yanağına öpücük kondurmak” kadar kısa süreye düştü. 1 hafta sonrasında da gece 1 kez su içmek için ya da hiç uyanmamaya başladı.

Bu süreçte hastalandığı ve ateş takibi yaptığımız sırada benim yanında uyuyakalmam, diş çıkarması sebebi ile uykuya dalamaması gibi sebeplerden ötürü bölünse de istikrarımızı koruduğumuz için uyku eğitimi başarılı olarak sonuçlandı.

 20 aylık süreç sonunda bir anne olarak ben ne öğrendim ve neden takım çalışması?

Güliz’ in kilo alımı persentile göre alt sınırın altındaydı ve doktorumuz 1 yaşına kadar gece emzirmeyi bırakmamızı istememişti. 1 yaş sonrası da artık bırakalım mı sorusunu sormadığımdan gece emzirmek için en az 3 kez uyanıyordum. 2 aylık bir bebeğin artık bir rutini olduğunu ve alıştığı rutine bağlı olarak gece uykularından uyandığını, uyku sorunları yaşamamak için o dönemlerde hazırlanması gerektiğini geç öğrendim. Ve en önemlisi de emziren bir annenin bebeğine uyku eğitimi vermesinin zor olduğunu süt kokusundan ötürü zor olabileceğini, annenin emzirme dönemi duygusallığının kararlı davranmasının önüne geçebileceğini çok geç öğrendim.

Eşimle katıldığımız uyku eğitiminde;

  • Gece beslenmesini kesmeden sağlıklı bir uyku rutini oluşturamayacağımızı,
  • Uyku eğitiminde; anneye çok bağlı olan bebeğe babanın yol gösterici ve sakinleştirici olmasının süreci kısalttığını,
  • Gece emen bebeğin güne tok başladığı için gün içerisinde iştahlı olmayacağını öğrendik.

Uyku eğitimi bittikten sonraki hafta Güliz’ in iştahının artması ve kısa sürede kilo alıp, boyunun uzamasını da iyi uyuyup büyümesine yorumladık.

Eğer sizlerde bebeğinizin rüyalar diyarına huzurlu bir şekilde gitmesini istiyorsanız, bunu bir proje gibi planlamanız, takım olarak kararlı olmanızda, istikrarlı davranmanızda fayda var. Ebeveynlerin çocuklarına birey olarak davranmaları, net ifadelerle konuşmaları, kararlı davranmaları ve hiçbir durumda esnememeleri verilen eğitimin başarılı sonuçlanmasını sağlamaktadır.

NOT: Her çocuk sahip olduğu karakter sebebiyle birbirinden farklıdır. Bu nedenle okunan her bilgiyi ya da alınan her eğitimi bire bir uygulamak yerine çocuğun hayatına uyarlamak doğru sonuca ulaştıracaktır.

Zehra DÖRTER