Bebeğimi giyiyorum, özgürüm

Bebeğimi giyiyorum, özgürce hareket ediyorum, mutluyum!

Her annenin kendine göre bir doğum hikayesi ve bebeğiyle karşılaşma anı oluyor. Kimi annenin kolay olan bu doğum ve sonrası hikayesi, kimi annenin çok zor oluyor. Bebek hemşiresi bebeği kucağınıza verdiğinde ise bütün herşey, herkes hatta belki evren bile unutuluyor. Anne bebeğini kokladığı anda dünya duruyor. Nasıl ki anne bebeğinin kokusunu duyunca büyüleniyor, bebek de annenin kokusunu duyduğunda büyülenip anneye bağlanıyor. Her geçen gün anne ve bebeğin bağı kuvvetlenmeye devam ediyor ve ikisinin de farklı ihtiyaçları ortaya çıkmaya başlıyor. İşte bu noktada başlıyor bebek giyme!

İlkel çağlardan bu yana farklı entrümanlar ile bebeğini giymiş anneler. Şimdilerde ise sling ile başlayan bebek giyme hikayeleri kangurular ile devam etmekte. Bebeğini giyen anne, kendisini konforlu hissettiği için kendine ait zaman yaratmayı başarabiliyor. Ev işleri, yemek, alışveriş yapabiliyor. Vucudun ağırlık merkezini dengeleyen bu sistem annenin ne omurilik ne de bel ağrısı hissetmesine sebep oluyor. Doğru ve ergonomic bir taşıma gereci bebeğin kilosu ne olursa olsun ağırlığı anne vücuduna eşit dağıttığından konforlu hissetmenizi sağlıyor.

Anne ve bebeğe olan faydaları nelerdir?

  • Anne ve bebek ten tene temas ettiklerinden bebekte güvenli bağlanma desteklenmiş oluyor.
  • Emzirmenin altın kuralı, 3T’ sini destekleyen bebek giymek, annenin bebeğine yakın olması sebebiyle mutlu olması ve oksitosin salgılaması anne sütünün artmasını sağlıyor.
  • Annesinin kokusunu, sıcaklığını, kalbinin ritmini duyan bebek huzurlu ve sakin oluyor, uykuya kolay dalıyor. Mutlu ve huzurlu bir uyku, mutlu bir bebeklik ve sağlıklı gelişimi beraberinde getiriyor.
  • Annesi ile hareket etme imkanı bulan bebek etrafını fark ediyor ve algısı yüksek oluyor. Daha kolay sosyalleşiyor.
  • Annesi tarafından giyilen bebek annesi ile yakın mesafede iletişime geçtiğinden annesi ile eşit mesafeden sosyal hayata adapte olur.

Bebek giymenin bu kadar faydası varken hayatınıza dahil etmemek olmaz. Burada dikkat etmek bebeğin büyüklüğüne gore doğru taşıyıcı seçmek ve vücudunuza doğru bir şekilde giymek. Eğer imkanınız varsa bebek giyme (babywearing) eğitimi almanız ve yenidoğandan, büyük bebeğe kadar her ayda ve ağırlıkta olan bebeğinizi konforlu bir şekilde taşıyın. İmkanınız yoksa makaleler ve eğitici videolar ve bu işi iyi bilen annelerden destek alarak bebeğinizi giyebilirsiniz.

Peki ergonomik taşıyıcı ne demek?

  • Bebeğin doğumdan itibaren korunması gereken sırtında “C” pozisyonu, bacaklarında ise “M” pozisyonunu destekleyen,
  • Bebeğin bacak arasının fazla açılmasına sebep olmayan, bebekle birlikte bacak arası büyüyebilen ya da içerisine eklenebilen yenidoğan desteği bulunan,
  • Başını henüz tutamayan bir bebeğin başına ve boynuna destek olan,

bir taşıyıcı ERGONOMİK bir taşıyıcıdır. Bebeğinizin bacakları aşağı doğru sarkıyorsa, taşıyıcının içerisinde dimdik duruyorsa, bacak arası normalden daha fazla açıksa siz sırt ağrısı çekmeden bebeğinizi taşırsınız fakat bebeğiniz kısa sure sonra bacaklarında ya da sırtında ağrı hissedeceğinden huzurlu olmayacaktır.

Bebeklerde büyüme ile birlikte etrafa olan ilgi artar ve annelerde bebeğini dışa dönük taşıma hissi oluşur. Ergonomik bir taşıyıcı ile bebeği giyerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus bebeğin anneye dönük olarak giyilmesidir. Hem sırt ve bacak pozisyonu için, hem anneyi görerek kendini güvende hissetmesi için hem de öngürülemeyecek kazalarda bebeğini daha kolay koruyabilmeniz için. Bebeğiniz size dönük olduğunda size daha yakındır, onunla daha kolay ve göz göze iletişime geçersiniz. Her an iletişimde olduğunuzda sakinleştirmeniz daha kolay olur. Kafasını tutan bir bebek size dönükken de 180 derece etrafı seyredebilir ve sosyalleşebilir.

Hayatınızı kolaylaştıran, bebekli hayatın tadına ve keyfine sonuna kadar varabileceğiniz, doğum sonrası ilk temas ile kurulan duygusal bağın daha da kuvvetlenerek devam edeceği, hayatınıza dans, renk ve hareket katacağınız bugünler ve yarınlar diliyorum.

Sevgilerimle,

Zehra DÖRTER