Bebeğiniz İçin En İyi Çocuk Doktoru Hangisi?

Bebeğinizin ilk yıllarında çocuk doktorunuzla çok haşır neşir olacağınızı ve çalışan anneler olarak çoğu zaman işleri uzaktan kumandayla yöneteceğinizi düşünecek olursak, size en uygun doktoru seçmeniz, hayatınızı kolaylaştırmak adına çok önemli…

Mühim olan doktorunuzun en ünlü ya da en marka olması değil, ihtiyacınız olduğunda ulaşılabilir olması ve sizi doğru yönlendirmesi…

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, biz annelerin en kıymetlisi olan doktorlarımızın özellikle de çalışan anne doktorlarımızın bayramını kutluyor ve çocuk doktoru seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları yazıyorum. Hadi bakalım iyi şanslar!

  • Doğumdan önce fikrine güvendiğiniz çocuklu arkadaşlarınızı arayın. Tavsiye ettikleri çocuk doktorlarının bir listesini yapın. Doğum doktorunuza da danışın. Mümkünse aklınıza yatan kişiyle doğumdan önce tanışın.
  • Evinize uzak yerlerde çalışan doktorları eleyin. Hasta, ağlayan bir bebekle trafikte kalmak gerçek bir kabus olabilir.
  • Hastanede çalışan ya da içinde laboratuvar bulunan doktorları tercih etmek çok daha pratik olabilir. Aksi takdirde röntgen, ultrason gibi işleri dışarıda yaptırıp, tekrar doktorunuza ulaştırmanız gerekiyor.
  • Doktorunuzun muayenhanesinde park yeri olup olmadığını, sigortanızın geçip geçmediğini sorun.
  • Tanışma toplantısında doktorunuz güler yüzlü mü, muayeneye ne kadar süre ayırıyor, işini severek yapıyor mu, çocuklarla arası iyi mi, çok bekletiyor mu, bekleme odası temiz mi, sağlıklı bebekler ve hasta bebekler için ayrı bekleme odası var mı, çocukları oyalayacak oyuncaklar var mı, bunları gözlemleyin. Muayene sonrasında sorularınız için yeterli zaman ayıracak mı (inanın yeni anne olduğunuzda doktorunuza soracak milyonlarca sorunuz olacak) ve endişelerinizi dinleyebilecek mi? Bunları önceden sorun.
  • Mümkünse doğuma katılmasını rica edin.
  • Doktorunuzun acil durumlarda 24 saat ulaşılabilir olmasına dikkat edin. En iyi doktor, ulaşılabilen doktordur : )
  • Cumartesi, pazar acil bir durum olursa bebeği muayene edebiliyor mu? Ya da sizi güvenilir bir uzmana yönlendiriyor mu? Bunları da sormakta fayda var.
  • Doktorunuzla genel konularda sohbet edin. Sünnet, ilaç kullanımı, emzirme, günlük bakım, aşılar vs… konusunda görüşleriniz uyuyor mu?
  • Doktorunuz eğer anneyse, doğal olarak çalışan bir anne olacaktır. Sizin geçtiğiniz süreçleri daha iyi anlayacak belki de size annelik konusunda da tavsiyeler verecektir. Mesela hiç unutmam bizim doktorumuz katı gıdaya geçişte elimize menü veriyor, tatile çıkarken yanımıza cibinlikli simit almamız gerektiğini hatırlatıyor, hatta bavula koymamız gerekenleri tek tek listeliyor, bebeği denize sokarken elimize temiz su şişesi almamız gerektiğini, bebeklerin tuzlu sudan rahatsız olacağını bile anlatıyordu. Detay deyip geçmeyin. Bebeklikte bu detaylar hayat kurtarıyor.
  • Son olarak bebeğinizin ilk yılları için seçtiğiniz çocuk doktorunuzun, çocuğunuz kadar size de iyi gelecek olması önemli. Mesela sütünüz gelmiyor diye suçluluk duygusundan kıvrandığınız noktada, belki de konu komşunun küçümser bakışları altında ezildiğiniz anlarda, doktorunuz sırtınızı sıvazlayacak, durumun normal olduğunu söyleyecek ve ek gıda alternatifleriyle ilgili sizi bilgilendirecektir.

Tüm yazılar için; tıklayın.