Doğum Kilolarından Kurtulmanın 7 Yolu

Normal kilonuzda hamile kaldıysanız ve doğuma kadar doktorunuzun tavsiye ettiği  gibi, 10-13 arası bir kilo aldıysanız, biraz egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek kısa sürede eski kilonuza dönebilirsiniz.

Ama kilolu hamile kaldıysanız ve gebeliğiniz boyunca üzerine 25-30 kilo kadar eklediyseniz, eski formunuza kavuşmanız bir, bir buçuk yılı bulacaktır ve bu normal bir süredir.

Doğum kilolarıyla barışmak doğru değil. “Ne yapalım, çocuk doğurdum. Gelsin pişmaniyeler, gitsin börekler…” derseniz, doğumdan sonra da kilo almaya devam edersiniz. Bu da 10-15 yıl sonra size obezite ve şeker hastalığı olarak geri dönebilir.

Doğum yaptıktan birkaç hafta sonra bikini giyen Victoria’sSecret modellerini örnek almak da doğru değil. Hızlı kilo vermek için çok katı diyet ve egzersiz uyguluyorlar. Bu da hem bebek, hem de anne sağlığı açısından iyi bir durum değil. Unutmayın ki doğum sonrası vücudunuz hala kendini tamir etmeye çalışıyor. Hormonlar yavaş yavaş eski seviyelerine dönüyor.

Kaygılanmayın. Doğum kilosu hiçbir kadının üzerinde kalmıyor. Eninde sonunda veriliyor, sadece biraz sabır gerekiyor.

Ben ikiz bebekle 20 kilo kadar aldım ve 16 hafta sonra işe döndüğümde beslenmeme dikkat ederek, hızlıca doğum kilolarımdan kurtuldum. Bugün size kilolardan hızlı kurtulma taktiklerimi yazacağım. Haydi size kolay gelsin, yeni anneler.

1. Diyet Yapmayın

Yeni annelik dünyanın en yorucu işi. Güçten düşmemeniz ve sütünüzün iyi gelmesi için iyi beslenmeniz şart. Belli yiyeceklerin yasak olması bu süreçte sinirinizi de bozabilir. Ben mümkün mertebe sağlıklı yemekler yemeye gayret ederek, doğal olarak kilo verdim. Emzirme sonrası enerjim düştüğünde ve gözümün önünde çikolatalar uçuştuğunda da ağzıma bir parça çikolata attım. Genel olarak dengeli beslendiğimi söyleyebilirim. Et, balık, sebze, meyve, süt ürünlerini bolca tükettim. Karbonhidrat da aldım. Günde 5 bazen 6 öğün beslendim ve uzun süre aç kalmamaya dikkat ettim. İşe döndüğümde de ara öğünlerimi yanımda taşıdım. Öğle yemeğimi ev yemekleri yapan restoranlarda yedim. Ben kalori hesabı yapmadım ama doktorum günlük 2000 kalorinin altına düşmememi önerdi. 

2. Süper Gıdalara Yüklenin 

Evet, beslenmeye ihtiyacınız var. Bu yüzden besin değeri yüksek, hafif ve yağsız gıdaları tercih edin. Balık süper gıdaların başında geliyor. Omega 3 ve yağ asidi barındırdığı için bebeğinizin beyninin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişmesinde rol oynuyor. Ayrıca çok da iyi süt yapıyor. Süt ve yoğurt da olmazsa olmaz. Kalsiyum zengini bu gıdalar, kemiklerinizi güçlü kılıyor. Et ve mercimek, nohut gibi baklagilleri de unutmayalım. Baklagillerin yağı düşüktür, protein bakımından zengindir ve tok tutar. Karbonhidrat olarak süt yapan bulguru öğle yemeklerinde tercih edebilirsiniz. Meyve olarak ise ananas çok iyi süt yapıyor, ayrıca vücuttaki ödemi atmak için de birebir… Ara öğün olarak, salatalık, havuç, ceviz, fındık, kuru kayısı, kuru incirgibi ürünleri haftanın günlerine dağıtarak yiyebilirsiniz. 

3. Emzirin

Bu konuda farklı görüşler var. Bazı uzmanlar emzirmenin kilo vermede çok etkisi olmadığını söylerken, bazıları da emzirmeyi kiloları yok eden mucize olarak görüyor. Benim deneyimim ikincisi yönünde… Emzirirken öyle bir enerji harcıyordum ki, neredeyse o an zayıfadığımı hissediyordum. Emzirmek zaten bebeğiniz için muhteşem bir şey. Bebeğin bağışıklığını güçlendiriyor ve hastalıklardan koruyor. Dünya Sağlık Örgütü bebeğinizi 2 yıla kadar emzirmenizi öneriyor. O halde emzirin, emzirebildiğiniz kadar. İş yerinizde süt odası yoksa, İnsan Kaynakları Departmanı ile konuşun ve size süt sağabileceğiniz temiz bir yer göstermelerini rica edin. Hijyenik koşullardan uzak, tuvalette süt sağmayı reddedin.Sütlerinizi buzlukta biriktirip, bebeğinize ulaştırın. İşe geri dönmek, emzirme konusundaki motivasyonunuzu bozmasın! (Danone Nutricia’nın Türkiye’de 1071 kişinin katılımıyla yaptığı ‘Çalışan Annelerin İlk 1000 Günü’ araştırmasına göre şirketlerin sadece yüzde 9’unda emzirme odası var. Kadınların yüzde 14’ü anne olduktan sonra işten ayrılıyor.) 

4. Bol Su Için

Bol su içmek tok tutar, süt yapar, metabolizmayı hızlandırır,dehidrasyonu önler. Her vücudun su ihtiyacı farklı. Ben günde 2 -3 litre arası su içmeye gayret ediyordum. Doktorlar ihtiyacınız olan su miktarını idrarınıza bakarak anlayabileceğinizi söylüyor. Eğer idrarınız tamamen şeffafsa ve yaklaşık 3 saatte bir tuvalete gidiyorsanız, doğru miktarda su içiyorsunuz demektir. 

5.Hareket Edin

Doğumdan sonra vücudunuzun toparlanması, kaslarınızın eski gücünü kazanması ve kemiklerinizin güçlenmesi için egzersiz yapmaya gayret edin. Egzersiz zamanı ayrıca sizin kendinize ayırdığınız özel zaman olacaktır ve size çok iyi gelecektir. Stresinizi alacak, doğum sonrası depresyonunuzu azaltacaktır. İlk aylarda spor yapmak gözünüze imkansız gözükebilir ama aslında bebeğinizi parkta yürütürken bile egzersiz yaptığınızı unutmayın. Bu yürüyüşe biraz tempo katarsanız ve 45 dakikaya çıkarırsanız, kısa sürede elde edeceğiniz sonuca siz de şaşıracaksınız. Bebeğiniz uyurken, evde bacak, kalça ve karın hareketleri de yapabilirsiniz. İşe başladığınız zaman öğlen arası spora yazılmak iyi bir fikir olabilir. Eğer sezaryen olduysanız herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

6. Uykunuzu alın.

“Dalga mı geçiyorsun?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama geceleri kesintisiz 6 saat uyumanız çok çok önemli. Üç saatte bir bebeğinizi emzirdiğiniz düşünülürse, aradaki bir öğünde, sağdığınız sütü bebeğinize bakıcınızın ya da eşinizin vermesini rica edebilirsiniz. Bu 6 saatin üzerine gün içinde 2 saat daha eklemeyi başarırsanız, gününüzü zinde geçirirsiniz. Ayrıca sütünüz azalmaz. Bakıcımızın izinli olduğu gecelerin ertesi günü, yorgunluktan sütümün azaldığını çok iyi hatırlıyorum. Yeni bir araştırmaya göre uykunun, doğum kilolarıyla ilişkisi de kanıtlanmış. Günde 5 saatten az uyuyan anneler doğum kilolarından daha zor kurtulurken, en az 7 saat uyuyanların daha çabuk kurtulduğu gözlemlenmiş. Yorgun olduğumuzda vücudumuz, kilo vermeyi zorlaştıran kan basıncını ve şekeri artıran kortizol hormonu ve diğer stres hormonlarını yayıyormuş. Ayrıca aşırı halsiz olduğunda insanın içinden ne beslenmesine özen göstermek geliyor, ne de egzersiz yapmak. İşe başladığınız zaman da uykunuzu alarak işe gitmiş olmanız çok önemli.

7. Yardım isteyin.

Evde sağlıklı yemekler yapması için ailenizden yardım isteyin. Dolabınızda mutlaka sebze çorbası, yağsız et yemeği gibi sağlıklı bir şeyler olsun. Kilo vermekte çok zorlanıyorsanız ve elinizde bir diyet listesi olmadan yediğinizi içtiğinizi kontrol edemiyorsanız, jinekoloğunuzdan size bir program hazırlamasını isteyebilirsiniz. Tabii çok istiyorsanız, diyetisyene de gidebilirsiniz. Güvenli bir şekilde ve doğru bir zamanlamayla kilo vermenizi sağlayacaklardır. 

Tüm yazılar için buraya tıklayın.