Kadın Askerler Emziriyor

Bu hafta size internette rastladığım bir haberden bahsetmek istiyorum. 1990’ların sonunda Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görevli olan fotoğrafçı Tara Ruby, o yıllarda kadın bir asker için emzirmenin seçenek bile olmadığını söylüyor. Ruby geçtiğimiz Eylül ayında, El Paso, Teksas’daki hava üssüne emzirme odası yapıldığı haberini okuyunca, konu hakkında bir şeyler yapmak ve desteğini göstermek istemiş. Aklına emziren asker annelerin bir fotoğrafını çekip, bunu emzirme odasına asmak gelmiş. Kadınların hem başarılı ve disiplinli birer asker, hem de harika birer anne olabileceğini gösterebilmek amacıyla yola çıkmış.

Hemen askeri üssün facebook sayfasında bir paylaşımda bulunarak, fotoğrafta poz verebilecek gönüllü asker anne arayışına girmiş. Bir hafta sonra, on tane anne, bebekleriyle fotoğraf çekilecek alanda boy göstermiş ve ortaya bu muhteşem fotoğraf çıkmış.

Ruby çekimden sonra facebook’a duygularını şöyle aktarmış: “Bayanlar. Fotoğrafları edit ederken yaşadığım duygusallığı anlatamam. Aklıma hep kendi askerlik günlerim geldi. Karanlıklarda, gölgelerde, tuvaletlere saklanarak bebeğimi emzirmeye çalıştığım anlar geldi. İkinci hamileliğimi doğuma kadar gizlemek zorunda kaldım. O zamanlar bir askerin değil emzirmesi, bebek sahibi olması bile hoş karşılanan bir durum değildi. Şimdi sizlere bakıyorum. İşinizin başında, en iyi şekilde ülkenize hizmet ederken; annelik görevinizi de muhteşem bir şekilde yerine getiriyor, bebeğiniz için elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz. Eminim bu fotoğraf görevi başındaki birçok askere ve hatta birçok çalışan kadına ilham verecek. Emzirmenin ne kadar doğal bir durum olduğunu gösterecek. Belki de bebek sahibi olma kararını daha kolay alacaklar ve mesleklerine daha gönülden bağlanacaklar. Bebeğini emzirmek bir kadını daha az asker yapmaz. Hatta daha iyi asker yapar! Her iki sorumluluğu aynı anda yerine getirebilmek bir kadını ancak daha güçlü kılar. Haklarınızı savunduğunuz için her birinizle gurur duyuyorum.”

Fotoğraf facebook’ta yayınlandıktan sonra, yüzbinlerce beğeni almış ve Amerika’nın tüm önemli gazetelerinde günlerce haber olmuş. Görüntüyü bu kadar çarpıcı kılan, askerliğin çok maskülen bir meslek olması. Bu kadar maskülen bir mesleği icra eden kadınların emzirmesi, durumu o kadar normalleştiriyor ki… Fotoğrafı tek cümleyle özetle deseler, “Emzirmek normaldir.” derdim. Hani biz burada “Çalışan annelerin işe devam edebilmesi için iş yerlerindeki şartların iyileştirilmesi gerekir. Şirketlerin emzirme odası olsa ne güzel olur.” diye konuşuyoruz ya… Aslında bu fotoğraf annenin her platformda emzirebileceğini söylüyor. Anne önlüğünü takar, bilgisayarının başında çalışırken bile emzirebilir. Çünkü emzirmek doğaldır ve normaldir.

Yıllar önce gazetede çalışırken, sevgili Blogcu Anne Elif Doğan ile bir söyleşi yapmıştık. Emziren Anne Reformu diye bir hareket başlatmışlardı. Bir grup yeni anne ara sıra toplanıyor, otobüste, metroda, parkta bebeklerini emziriyor ve buna da “toplu emzirme hareketi” diyorlardı. Amaçları emzirmenin doğallığına dikkat çekmek ve emziren annenin memesinin cinsel obje olmadığını vurgulamaktı. Taksim Gezi Parkı’nda grup üyeleriyle bir araya gelmiş, onlar banklara oturup bebeklerini emzirirken ben de hikayelerini dinlemiştim. Ortaya şahane fotoğraflar çıkmıştı. O sohbete katılan annelerden birinin anlattıkları bugün gibi aklımda… Tuğçe Erdemli Fişek, doğumdan iki ay sonra büyük bir şirketin genel müdürüyle iş görüşmesine gidiyor. Görüşme çok iyi geçerken, Tuğçe’nin yeni anne olduğu ortaya çıkıyor ve genel müdür, “Aaa… O şimdi emiyordur da annesi… Biz seni bebeğinden ayırmayalım. Emzirme işin bitsin öyle görüşürüz.” diyor. Tuğçe “Ama biz iş yerinde sütümüzü sağıp saklayabiliyoruz. Benim için sorun değil.” dese de, patron için sorun olduğu gerçeği değişmiyor.

Evet bu şahane asker fotoğrafı bana Emziren Anneler Reformu’nu, Elif’i ve Tuğçe’yi hatırlattı. Dünyanın neresinde olursa olsun “Emzirmek normaldir.” diyerek, bu mesajın cesurca arkasında duran ve iş yerinde veya sokakta, her platformda hayata geçiren tüm anneleri ayakta alkışlıyorum.

 

Tüm yazılar için buraya tıklayın.