Uludağ Ekonomi Zirvesi “İşte Daha Fazla Kadın”

 

Son 10 yılda kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurum sadece yüzde 3 oranında kapandı. Bugün kadınların ortalama geliri erkeklerin 2006 yılındaki ortalama gelirine eş değer. Yani erkeklere göre 10 yıl geride… Mevcut ekonomik uçurumun bu şartlar altında kapanması için ise 117 yıl daha geçmesi gerekiyor (Küresel Cinsel Eşitlik Raporu ( The Global Gender Gap Report)) Bilindiği üzere hükümet 2023 yılına kadar kadınların işgücüne katılımını yüzde 38’e çıkarabilmeyi hedefliyor. TÜİK verilerine dayanılarak yapılan tahminler; katılımın %38’e yükselmesi halinde kişi başına reel gelirin % 5 oranında daha fazla olacağını göstermektedir. (Türkiye Eğitim Politikaları Araştırma Vakfı)

ABD’deki ilk 500 şirket ile yapılan bu çalışmada, en az 3 kadın yönetim kurulu üyesi olan şirketlerin yönetim kurulunda sadece erkek olan şirketlere göre yüzde 60 daha fazla yatırım karlılığı olduğunu gösteriyor (International Finance Corporation , Worl Bank Group)

TÜRKİYE

Küresel cinsel eşitlik raporuna göre 140 ülke arasından TR 125. Sırada (Küresel Cinsel EşitlikRaporu ( The Global Gender Gap Report))

Avrupa Birliği’nde kadın işgücü katılım oranı yüzde 40 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 26. (Worldbank & Türkiye İstatistik Kurumu/Turkish Statistical Institute )

1.223.000 girişimci var, toplam girişimcilerin sadece %9’u kadın ( Türkiye İstatistik Kurumu/Turkish Statistical Institute)

2015 TUİK raporuna göre : ( Türkiye İstatistik Kurumu/Turkish Statistical Institute)

Okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden 5 kat fazla

Kadınların Eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okur yazar olmayan kadınların iş gücüne katılım %16 iken, yüksek ögretim mezunu kadınların işgücüne katılımı % 71,3 seviyesine ulaşıyor. (Okur yazar olmayan 16, orta öğretim 25,8, lise 31,9 ; eğitim arttıkça oran da kademeli artıyor.)

Çalışan Kadınlar Etraflarına da faydalı oluyorlar:

Kadının iş gücüne katılımı makroekonomik açıdan da önemli; Çalışan kadın sayısının daha fazla olması; Şirketlerin yetenek havuzundan daha etkin faydalanmalarını sağlayarak verimlilik artışı yolu ile büyüme yaratacaktır.

*(IMF Eylül 2013 Personel Açık Oturum Notları)

Özellikle de annenin eğitim düzeyi çocukların geleceğinde daha belirleyici. 14-17 yaşları arasındaki lise çağındaki çocukların anneleri üniversite mezunu ise okullulaşma oranları yüzde 30, lise mezunu ise yüzde 24 artıyor. (Eğitim Reformu Girişimi ‘ Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı’ raporu )

 

PANEL KATILIMCILARI:

  • Maria Sanchez Munoz / Slickr
  • Nilüfer Bulut / TİKAD
  • Sanem Oktar / KAGİDER
  • Serra Akçaoğlu / Citibank
  • Gantsetseg Choidon / Kanbogd Cashmere
  • Meral Kurdaş / AvivaSa Emeklilik ve Hayat
  • Moderatör: Gamze Çuhadaroğlu / Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi