Mucize 1000 gün

İlk 1000 gün mucizesi, bir bebeğin ana rahmine düştükten 2. yaş gününe kadar geçen hayatı kapsar. Bu dönemde iyi beslenmek ve sağlıklı yemek alışkanlıkları oturtmak çok önemlidir ki ilerde sağlıklı bireyler yetişsin.

Hayatımızın her döneminde uygulamamız gereken az ama sık yemek kuralı özellikle bu dönemde çok önemli. Böylece mide uzun süre açlıktan kaynaklanan bulantıları önlemiş olur. Yediğimiz gıdalarda çeşitliliğe önem vermeliyiz bu şekilde pek çok vitamin ve mineralleri alma şansımız olsun. Aldığımız gıdaların taze ve doğal olmasına da dikkat etmeliyiz.

Gebelik boyunca bol su tüketmeye özen göstermeli. Hamileler günde en az 8-10 bardak su tüketmeli. Bu miktar yaz aylarında artmaktadır. Bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarını, bebeğin suyunun azalmasını, erken doğum eylemini, kabızlık ve ishal gibi durumları önler…

Protein; Gebelikte artan protein ihtiyacını kırmızı ve beyaz et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagillerden karşılayabiliriz. Proteinler bitkisel ve hayvansal kaynaklardan dengeli tüketilmeli ve tüketilen hayvansal gıdaların yağlı olmamasına dikkat edilmeli. Balık, içerdiği omega 3 yağlarından dolayı beyin ve sinir gelişimine katkısı çoktur. Haftada iki kez balık tüketilmesi tavsiye edilir. Yalnız balık seçiminde düşük seviyede civa içeren olmasına dikkat edilmeli, somon gibi…

Karbonhidratlar; lüzumsuz tüketmeye gerek yok ama bütün karbonhidratlar kötüdür de diyemeyiz. Kompleks karbonhidratlar hamilelikte gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Hem gebelikte olsun, hem normal hayatta olsun günlük tükettiğimiz kalorinin yarısını karbonhidrattan alırız. Kompleks karbonhidrat dediğimiz lif zengini meyve ve sebzeleri mutlaka tüketmeliyiz. Gebelik boyunca karşılaşacağımız krampları ve mide şikayetlerini azaltırlar. Kompleks karbonhidratlara diğer örnekler ise tam tahıl ekmeği ve makarnası, kahverengi pirinç, kuru fasulye, bakla vs. Ama kötü diye nitelendirdiğimiz basit karbonhidratlar çok fazla kalori içerdiği gibi ne yazık ki gebelik beslenmesi açısından bir değer taşımaz. Örneğin beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, kurabiyeler, kekeler ve şeker…

Kalsiyum; Güçlü kemikler ve sağlam dişler için en önemli kaynak kalsiyumdur. Gebeliğin 2. ayında başlayan ekstra kalsiyum ihtiyacını tamamlayamazsanız bu kez annede eksikler görülmeye başlar, kemikler zayıflar, dişlerde çürümeler görülebilir. Kalsiyum bakımından zengin besinler ise süt, süt ürünleri ve yeşil yapraklı besinlerdir. Günde 1-2 bardak süt tüketilmesi gerekli, süt içemeyenler ise ayran, yoğurt, peynir ile bu ihtiyacı karşılayabilirler.

Demir ; vücut için önemli bir elementtir. Ülkemizde kadınlarda çok sık demir eksikliği anemisi görülmektedir. Kalıtsal olduğu kadar beslenme alışkanlıklarıyla ilgili bir durum. Demir eksikliğini gebelik öncesinden gidermek gerekir. Gebelikte de artan demir ihtiyacını hem besinler hem de takviye olarak ilaçlardan karşılayabiliriz. Hayvansal gıdalardan alınan demir, vücut tarafından %30, bitkisel besinlerden alınan demir ise, vücut tarafından%2-10’u şeklinde kullanılmaktadır. Bitkisel gıdalardan alınan demir oranını arttırmak için C vitamini takviyesiyle alınması önerilir. Dikkat etmemiz gereken nokta ise süt, demir emilimini azalttığı için aynı anda tüketilmemesi gerekir.

Magnezyum; vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rolü vardır ve gebelikte magnezyum gereksinimi artar. Magnezyum, kasların kasıldıktan sonra gevşemesinden sorumlu olan mineraldir. Eksikliğinde kas krampları ve rahimde kasılmalar görülebilir. Bezelye ve fasulye gibi baklagiller, fındık, fıstık ceviz gibi kuruyemişler, tahıllarda bulunur…

Folik Asit; Bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde önemli rol alır, özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması önemlidir. Taze yeşil sebzeler, ıspanak, yer fıstığı, fındık kepekli ekmekte bol bulunur. Doğal beslenme ile folik asit yeterli miktarda alınamayacağı için ilaç olarak alınması önerilir. Planlı gebelik düşünenler içinse ideal olarak gebelikten 2 ay önce folik asit alınımına başlanması tavsiye edilir.