İştahsız Çocuk

Bir Annenin
Yiğit Çınar 2 yaşına kadar sadece anne sütü aldı diyebilirim neden bu kadar iştahsız olduğu konusunda kendimi ne kadar çok yıprattığımı anlatamam.  Bu dönemde başıma gelenlerden gerekse yaptığım hatalardan bahsetmek istiyorum. 6. Ayda evde talihsiz bir kaza geçirip diz kapağımın arka bölgesinde bir kemiği kırmışım alçı olmadı ama 3 ay atel ve 2 koltuk değneği ile gezmek zorunda kaldım.  Tam ek gıdaya geçiş dönemimizdi ve kabus gibiydi. Annemin boyun fıtığının nüksetmesi nedeniyle ben tek başıma 6. ayda sıralamaya başlayan ve ek gıdaya geçen bebek ile baş başa kalmıştım. Blw uygulayamadım çünkü çocuğun önüne yemeği zor koyuyordum o dönem eşim eve gelene kadar ne yaparım üstü başı kirli bebek ile diye düşündüm ve ilk hatayı orada yaptım. Ne vardı o kadar titiz davranacak. Oral dönemden sonuna kadar faydalanamadım ona çok üzülüyorum önüne ne koysanız en azından alıp 1 kez ağzına götürüyor belki tadını sevmeyecek bir daha ağzına almayacak ama birkaç gün sonra aynı yiyeceği önüne koyduğunuzda yine ağzına götürecek. Gittiğim seminerlerde çocuğun bir yemeği sevmesi için onu en az 15 kez görmesi gerekir sözünü defalarca dinledim ve bunu uygulayamadığım için çok pişmanım.
Sebze çorbalarını meyve pürelerini ağzını açarak yiyen bir bebek olmadı tatması için  yaptığım o minnacık porsiyonları kaşıkla yediremiyordum. Bıkmadan yılmadan şekil değiştirerek, içine seveceğini düşündüğüm başka bir şeyi  ilave ederek defalarca yedirmeye çalıştım örneğin brokoli, ıspanak, taze fasulye, bezelye yemiyor yemiyor. Maalesef zorla yedirmek istediğim zamanlarda oldu bu onu iyileştikten sonra uygulamaya çalıştığım blw yönteminden de uzaklaştırdı yiyecek görmek istemiyordu. 6. Aydan itibaren bizimle birlikte her öğün masaya oturdu belki ilgisini çeker bir şeyler yer umuduyla. Evet her çocuk ıspanağı sevecek diye bir şey yok bende en azından onun yemeyi seveceği yiyecekleri bulmalıyım diye düşündüm. Sebze sevmeyen çocuğa eskiden krep hamuru yapar içine kavrulmuş ıspanak koyar öyle yedirirdim şimdi  içinde ne var diye soruyor imkanı yok yemiyor.
2 yaşına kadar aklı tam ermediği ve tam olarak konuşamadığı için yemediği besinleri bir şeylerin içinde yedirdim.  2 yaşından sonra ise kendi tercihlerini konuşarak anlatmaya başlamıştı anlamamazlıktan gelemiyordum. Yemek yaparken mutfağa onu da dahil ettim onunda eline bir tencere biraz su ve mercimek veriyordum o da benimle birlikte çorba yapıyor.  Atıştırmalıklarını birlikte yapıyoruz muzu çatalla ezip içine yulaf ezmesini koyması çok kolay neredeyse tamamını o yapıyor. Çocuklar bu tarz işler yapmaya görev verilmesine can atıyor mutfak kazalarına karşı güvenli ortamı sağladıktan sonra hem eğlenerek hem öğrenerek en azından sevdiği gıdaları yedirmenin yolunu buldum hem neler sevebileceğini öğrendim. Nohutu yemek olarak sevmiyor mu haşladıktan sonra birkaç baharat ile tatlandırıp fırınlayarak verdim çıtır çerez niyetine yediriyorum.
Bir anne tavsiyesi tehlike arz etmeyecek şekilde verin yiyecekleri ellerine bırakın ortalık kirlensin, kesinlikle zorlama yöntemine gitmeyin sert kayaya çarparsınız ve her çocuk her yemeği sevecek diye bir şey yok bazı şeyleri kabullenin örneğin ben sebze yemeye ortaokul civarında başladığım ve annemin beni nasıl zorladığı  aklıma gelince birazcık geçte olsa  Yiğit’i zorlamayı bıraktım.  Şimdi sadece sevdiği yemeklerin dışında sebze yemesinin faydalarını anlatıyorum bazen işe yarıyor bazen kesinlikle yemiyor.  Unutmayın yemek sevmeyen çocuk yoktur o besini nasıl seveceğini bulamamış çocuk vardır.