Gebelikte Üçüncü Üç Aylık Dönem (3. Trimester)

Hamilelikte 3. Trimesterın en keyifli yanı bebek alışverişi. Artık bebeğiniz için hayal ettiğiniz odayı kurmanın, ve her bebek mağazası vitrininin önünden geçerken hayranlıkla baktığınız birbirinden cici kıyafetleri almanın vakti geldi. Bunun heyecanı ve eşinizle birlikte karar vermenin duygusu tarifsiz. Belki de bu heyecanı en son prensesler gibi olmayı hayal ettiğiniz gelinlik arayışında ve eşinizle birlikte yaşayacağınız sıcak yuvanızı kurduğunuz dönemde hissettiniz. Şahsen bende durumlar o yönde.
3. trimesterın sonunda artık sende bebeğinde doğuma hazır. Onunla buluşacağın anın heyecanı uykularını kaçırsada, doğum yapmak anı seni biraz endişelendirip korkutsada unutma mucize sende…

 

Peki nedir 3.trimester? Neler olur? Birazda onlardan bahsedelim…

Gebelik, kadının son adet döneminin ilk gününden itibaren 40 haftalık bir süreçten oluşur. Gebelik üç döneme ayrılır ve bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. İlk 12 hafta 1.trimester, 13-27. haftalar 2.trimester ve 28-40.haftalar 3.trimesteri oluşturur.
Son 3 aylık dönemde; artık evde bebekle ilgili hazırlıklar hızlanır. İkinci 3 ayda varolan şikayetleriniz doğum yaklaştıkça artarak devam edebilir. Doğumla ilgili kaygılarınızın olması gayet doğaldır.
Büyüyen bebeğin baskısıyla nefes alıp vermeniz zorlaşabilir, hareketleriniz kısıtlanabilir ve uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Özellikle bacaklarda şişlikler artabilir. Sırtınızı ve karın kaslarınızı güçlendirecek egzersizler sırt, bel ve kalça ağrınızı azaltabilir. Ilık banyolarda işe yarayıp yardımcı olabilir. İdrar kaçırma özellikle gebeliğin son aylarında görülebilir ve doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Bebek ve siz ağırlaştıkça ve doğumun yaklaşmasıyla artan heyecan ve merak sebebiyle son ayınız zor geçebilir. Gebeliğin sonunda bebek ortalama 3500 gr ağırlığına ve 50 cm boyuna ulaşır. Doktorunuz takipleri sıklaştırmıştır ve doğumun nasıl yapılacağına karar verir, sizi bilgilendirir.
Peki bu son üç aylık dönemde bebeğinizde ne gibi değişiklikler olur?
7. ay: Deri kırmızı renk görünümündedir. Fetüs, artık bu ayda gözünü açar. Yüzü ihtiyar görünümlüdür, çünkü deri altı yağ dokusu iyi gelişmemiştir. Erkekse, testisler skrotuma iner. Akciğerlerde nefes almayı sağlayan surfaktan adındaki maddeler üretilmeye başlar. Bebek kendi çevresinde dönebilir. Tat alma duyusu oluşmuştur. Burun deliği açılmıştır, solunum hareketleri görülebilir. Bebek, uterus dışında yaşam özelliği kazanır. Bu ayda doğum gerçekleşirse yoğun bakım şartları ile yaşayabilir. Bebek 28. haftanın bitiminde 35–38 cm uzunlukta, 1000 – 1200 g ağırlığındadır.
8. ay: Akciğer gelişimi hızlanır. Normal hayata adaptasyon süreci başlar. Bebeğin en hızlı kilo aldığı devredir. Anne karnında dönme hareketleri durur, ancak el ve ayak hareketleri güçlenerek devam eder. Bu dönemde bebeğin tekme attığını anneler sık sık hissedebilir. Deri altı yağ dokusu gittikçe arttığı için çocuğun ihtiyar gibi olan görünümü düzelir. Derinin rengi de aynı nedenle kırmızıdan açık pembeye dönüşür. 32. hafta bitiminde göz kapakları açılır. Ellerde ve ayaklarda parmak içindeki pililer şekillenir. Bu ayın sonunda bebek ortalama 38–43 cm uzunlukta, 1800–2200 g ağırlığındadır.
9. ay: Bebeğin gelişmesi artık tamamlanmıştır, tüm organları gelişmiş ve doğum için hazırdır. Akciğerleri nefes almak için gerekli olgunluk sürecini geçirmiştir. Bebek yutkunabilir, hıçkırabilir, fırsat buldukça başparmağını emer. Derideki buruşukluklar yağ depolanması sonucu düzelir. Lanugo kılları dökülmeye başlar, amnion suyu azalır. Deri düzdür. Kafatası kemikleri şekillenmiştir. Bu devrede önde gelen kısım baş ise doğum kanalına yerleşir. Bebek ortalama 48- 52 cm uzunluğunda, 3000– 3500 g ağırlığındadır. 40. haftada doğum gerçekleşir.