Gebelikte İkinci Üç Aylık Dönem (2. Trimester)

Şuan 21.haftamın, 2.trimesterımın içindeyim ( Yani hamileliğimin balayı döneminde.. Neden 2. Trimestere hamileliğin balayı diyorlar biliyor musunuz??
Çünkü hamilelik gitgide daha keyifli hale gelmeye başlıyor. Hamilelik duygusunu hafif belirginleşen göbeğinizle bu dönemde daha net hissediyorsunuz.12. haftadan sonra mide bulantılarınız azalıyor, deli gibi yorulmalarınız azaldığı için kendinizi daha enerjik ve dinç hissediyorsunuz.. K-9 dan farksız olan ve her kokuyu alan burnunuz artık o kadar hassas olmuyor. Eskisi gibi modunuz sürekli uyuklama ayarında değil artık. Gerçekten hamileliğin 2. Trimesteri ilkine göre hamileliğin balayıymış. İnsan ilk trimesterde hep öyle gidecek sanıyor ama merak etmeyin geçiyormuş, benden söylemesi.. O yüzden sabret, unutma mucizesende (

Peki nedir 2.trimester? Neler olur? Birazda onlardan bahsedelim…

Gebelik, kadının son adet döneminin ilk gününden itibaren 40 haftalık bir süreçten oluşur. Gebelik üç döneme ayrılır ve bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. İlk 12 hafta 1.trimester, 13-27. haftalar 2.trimester ve 28-40.haftalar 3.trimesteri oluşturur.
İkinci 3 aylık dönemde; artık gebeliğin başlangıcındaki yan etkiler azalmıştır. Son trimestere özel belirtiler ise henüz başlamamıştır. Bu dönem gebelik düşüncesini alıştığınız, gebelik boyunca en rahat ve şikayetsiz geçirebileceğiniz, aktif olabileceğiniz, bebeğinizi hissedebileceğiniz dönemdir. Özellikle 4. aydan sonra karnınız belirginleşmeye başlar. Kıyafetleriniz gebe elbiselerine veya büyük bedenlere dönüşmeye başlar. Olabilecek şikayetleriniz genellikle bebeğin hızlı büyüme gelişmesine bağlıdır. Rahim büyürken hem büyüme gelişmeye bağlı hem de diğer organlara yapılan baskıya bağlı karın kasık ağrıları, sırt bel ağrıları, kabızlık, mide yanmaları olabilir. Ayrıca tüm vücutta ve kalça ekleminde gevşeme yumuşamaya bağlı ağrılar olur. Karnınız büyüdükçe vücudunuzun ağırlık merkezi öne doğru değişir, bu da ağrıların bir başka sebebidir. Çünkü kas ve kemiklerin çalışması değişmiştir. Önemli olan bu ağrıların erken doğum, ishal, apandisit, safra taşı gibi hastalık ağrısı olup olmadığıdır ki buna doktorunuz karar verecektir.
İkinci üç ayda bacak krampları da sık görülür. Genellikle geceleri oluşur ve bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Bu tür ağrılarda uygun pozisyon alma, sıcak uygulama, ılık duş alma, gebelik egzersizleri, kalsiyum veya magnezyum desteği yararlı olabilir.

 

 

Mide yanmaları büyüyen rahmin baskısıyla mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmasından oluşur. Mide asitleri yemek borusunu tahriş eder. Gebelik öncesi gastrit, ülser gibi mide hastalığı olanlarda gebelikte mide-bağırsak şikayetleri daha çok olur. Gebelikte hormonların etkisiyle mide bağırsak hareketleride yavaşladığından bu durum hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlığa yol açar. Tüm bu sindirim sistemi şikayetlerini en aza indirmek için yapabileceğiniz küçük ve sık öğünlerle yemek, kafein içeren gıdalar ile fazla yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmaktır. Gebelik boyunca lifli gıdalar ve bol sıvı alınmalıdır.
Genellikle gebeliğin yarısından sonra ciltte kuruluk, koyulaşma, lekeler oluşabilir. Doğum sonrası kaybolan bu lekelerin kalıcı olmaması için güneşe maruz kalmamaya çalışmalısınız. Cildiniz için güneş kremi kullanmalısınız.
Gebelikte genel olarak zayıflayan bağışıklık siteminiz sizi enfeksiyonlara duyarlı hale getirebilir. Bunun için aşırı yorgunluk ve stresten kaçınabilir ve C vitamini alımını arttırabilirsiniz. Gebelik sırasında ağız boşluğu gibi vücudumuzdaki iç boşlukları döşeyen dokularda damarlarda genişleme ve hassasiyet olabilir. Buna bağlı az miktarda ve tekrarlayan burun ve dişeti kanamaları olabilir. Aşırı miktarda kanama olduğunda hastaneye başvurmalısınız. Ayrıca büyüyen rahmin çevredeki damarlara basısına bağlı hemoroid ve varis şikayetleri artabilir veya yeni ortaya çıkabilir. Bol sıvı ve lifli gıda tüketimi hemoroid ve kabızlık şikayetlerini azaltacaktır. Varisler için ise uzun süre ayakta kalmamalısınız. Varis çorabı giyebilir, gebelik egzersizleri ve yürüyüşe devam edebilirsiniz. Doğum sonrası varisleriniz büyük ölçüde azalacaktır. Gebelik sırasında vajinal akıntıların miktarı artabilir. Sizde şikayet yaratmayan beyaz-sarı, hafif kokulu veya kokusuz akıntı normaldir. Kaşıntı, ağrı, kötü koku, yanma, kızarıklık gibi şikayetler varsa tedavi alabilirsiniz. Gebelik sırasındaki hormon değişiklikleri nedeniyle vajinal enfeksiyonlar da sık görülebilir.
Gebeliğin beşinci, altıncı ayından itibaren yan yatmak daha uygun olur. Sırt üstü yatış pozisyonunda bebekle birlikte büyüyen ve ağırlaşan rahim büyük damarlara baskı yaptığından bebeğe giden kan akımı miktarı azalabilir. Bu yüzden özellikle sol yana dönük yapmak daha faydalıdır.
ikinci üç ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 30 cm ve kilosu 1000 gram civarına ulaşmıştır. 4. aydan itibaren ışığa duyarlıdır ve 6. aydan itibaren bebeğiniz sizi duymaya başlamıştır ve sesinizi tanıyabilir, sese tepki verebilir. Bebeğinizin hareketlerini 20. haftadan itibaren hissedersiniz. Bu sizin için unutamayacağınız ve doğum sonrası özleyeceğiniz bir deneyimdir. Hareket düzeni her bebekte farklıdır veya bazı anneler daha az ya da daha çok hareket hissedebilir, ya da daha erken yeya geç hissetmeye başlayabilir, bunlar kişisel değişiklikler olup unutamayacağınız anlardır….
Gebeliğin 3. trimester de görüşmek üzere 🙂