Gebelikte İlk 3 Aylık Dönem (1. TRİMESTER)

Sizlerle birlikte yaşadım ben serüvenimi… Tedavi sürecimi, hamilelik dönemimi… Şuan 20. haftamın içindeyim. Hep derlerdi de inanmazdım.. Ne kadar çabuk geçiyormuş zaman.. Daha dün hamile olduğuma inanamayan ben kocaman olmuştum bile… Ama özellikle ilk 3 ay yani 1. trimester hiçte kolay geçmemişti. Öyle anlatılan gibi olmuyormuş. Ağlamalarım, vücudumda ki hormanel dengesizlik, yorgunluğum, sürekli uyku halim, saat başı acıkma krizlerim, ahh ahhh hele ki o kokular…. Yaşaması hiçte o bilinen gibi değilmiş, olmuyormuş. Yaşamak farklıymış. 1. trimester sonunda geçecek demesi kolaymışta, beklemesi hiçte o kadar kolay değilmiş. Mide bulantısı için az ve sık sık yiyin, yağsız beslenin vb. tavsiyeler uzaktan basitmiş ama su bile mideni bulandırınca elin kolun bağlı kalıyormuş. Ama her şeye rağmen tüm bunları yaşamak ve sonucunda onu kucağıma alacak olmam düşüncesi bile herşeyi unutturmaya yetiyormuş. O yüzden sabredin, unutma mucizesende!

 

Peki nedir 1.trimester? Neler olur? Birazda onlardan bahsedelim…

Gebelik, kadının son adet döneminin ilk gününden itibaren 40 haftalık bir süreçten oluşur. Gebelik üç döneme ayrılır ve bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. İlk 12 hafta 1.trimester, 13-27. haftalar 2.trimester ve 28-40.haftalar 3.trimesteri oluşturur.
İlk 3 aylık dönemde; bebeğin organları oluşur, düşük riskinin en fazla olduğu ve bebeğin dış ortamdan gelen zararlı etkilere en duyarlı olduğu dönemdir. Gebelerin çoğunda az ya da çok şikayetler olabilir. Oluşan hormonal ve fiziksel değişiklikler sizi rahatsız etse de, sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmaz, geçicidir. Yorgunluk ve halsizlik hissi, bulantı ve kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, karın kasık ağrıları, adet öncesine benzer ağrılar, karında şişkinlik ve gaz problemleri, kabızlık, sık idrara çıkma, memelerde ağrı normal beklenen belirtilerdir.
Ayrıca aşerme, iştah değişikliği, bazı besinlere karşı aşırı istek veya isteksizlik olabilir. Bu belirtiler gebelik hormonlarının etkisiyle veya büyüyen rahmin çevre dokulara baskısı nedeniyle oluşur. Ağrılar rahim bağlarının gerilme kasılmalarına bağlı olabilir ve fizyolojik yani normaldir. Bir yandan gebelik heyecanı ve belki de stresi yaşanırken diğer yandan bu şikayetler kendini gösterir.

Bulantı ve kusmalarınız için;

  • Az az ve sık miktarda ara öğünler tüketin
  • Enerji veren besinler tercih edin
  • Sıvıları yemekle değil yemek sonrasında tüketin
  • Yemek kokularının yoğun olduğu ortamlardan uzak durun
  • Yavaş yemek yemeyi alışkanlık haline getirin
  • Kızartma ve yağlı besinlerden kaçının

Kabızlık probleminiz için;

  • Bol posalı besinler (sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller vb.) tüketin
  • Sıvı alımınızı arttırın
  • Laksatifler yerine doğal besinler kullanın (kuru erik, kuru kayısı vb.)
  • Düzenli fiziksel aktiviteyi yaşam şekli halinize getirin

Mide yanmanız ve ekşimeleriniz için;

  • Mide kapasitenizi fazla zorlamayın
  • Yemeklerinizi küçük porsiyonlara bölün
  • Çok yağlı ve soslu besinlerden uzak durun
  • Çay, kahve, kakao gibi kafeinli besinlerden sakının

İlk üç ayda bebek çok küçük olduğundan onun beslenmesi genellikle sorun olmaz, bunun için strese girmenize gerek yoktur. Yine de vitamin, mineral ve protein eksikliği olmaması için az az da olsa mümkün olduğunca düzgün beslenmeye çalışılmalıdır. Aslında gebelik öncesi kaliteli beslenme, vitamin ve demir depolarının dolu olması da önemlidir.
Gebelik boyunca toplam 11-14 kilo alınması idealdir. İlk üç aylık dönemde genellikle çok az kilo alınır veya alınmayabilir. Aşırı bulantı ve kusması olanlarda kilo kaybı da olabilir.
Ultrasonda bebeğinizi ilk gördüğünüzde boyu 0.5-1cm’ ydi. İlk üç ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 7-10cm uzunluğuna ulaşmış, organları oluşmuştur ve hızla büyüme ve gelişmeye hazırdır.
Gebeliğin balayında yani 2. trimester de görüşmek üzere…