Emziren Anneler için Beslenme İpuçları

Bebeğinizi emzirerek onun sadece karnını doyurup büyümesine yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda geleceğine de yatırım yapmış oluyorsunuz.  Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800ml süt salgılar. Bu da emziren kadının normal zamanlardaki ihtiyacından daha fazla enerji, vitamin, protein ve mineralleri almasını gerektirir.  Bizim kültürümüzde emziren anne pek rahat bırakılmaz. Sağdan soldan, eşten dosttan beslenme önerileri, süt yapıcı yiyecek kürleri sunulur sürekli. Yeni annenin kafası karıştıkça karışır. Oysa hem sağlıklı beslenmek hem de bebeği emzirmek mümkündür. Sizin de emzirme döneminde yedikleriniz ve içtiklerinizin sütünüzün miktarını, kalitesini nasıl etkileyebileceği hakkında sorularınız olabilir. İşte aklınızı kurcalayan o sorular ve cevapları….

Bebeğimi emzirirken beslenmeme neden özen göstermeliyim?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, hem kendi sağlığının korunması, hem de bebeğin büyüme, gelişme ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi açısından çok önemlidir. Anne artan besin ögesi gereksinimlerini karşılayamadığında kendi depolarını kullanır ve besin ögesi yetersizliklerine bağlı sorunlara açık hale gelir. Emziren annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğinin uzun süreyle ve yeterli miktarda anne sütü almasını destekler.

Emzirirken ekstra kaloriye ihtiyacım var mı?

Evet. Emzirme sırasında anne sütü üretimini karşılayabilmek için alınan enerji miktarının artırılması gerekir. Emziren anne günlük ortalama 700-800 ml süt üreteceğinden enerji ihtiyacı da artar. Süt veren bir annenin ünlük kalori ihtiyacı yaklaşık 500-700 kalori artar. Bu ekstra alınması gereken kalori de ara öğün miktarını artırarak, sağlıklı yiyeceklerden seçim yaparak  karşılanabilir.

Emzirirken daha fazla sıvı almama gerek var mı?

Evet emziren annenin sıvı ihtiyacı artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını artırır. Ama sıvı alımını aşırı artırmanın, günde 4-5 litre su içmek için kendini zorlamanın da anlamı yok. Emziren annelere önerilen günlük sıvı tüketimi; 12–15 su bardağı yani 2,5–3 litre kadardır. Bu miktarda sıvı su olarak da tüketilebileceği gibi, ayran, süt, ıhlamur, meyve çayları şeklinde de tüketilebilir. Sıvı seçimlerimizi  sıvılardan yana kullanmak önemli. Emzirirken gazlı kolalı içecekler, meyve suları tüketilmemeli. Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı.

Emzirirken hangi yiyecekleri yemeliyim?

Esas olan emziren annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, her besin grubundan alması gerekenleri almasıdır.

  • Laktasyondaki bir anne enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmeli. Her gün bir porsiyon etli yemek ve bir adet yumurta tüketmeye özen gösterilmeli. Bu besinler hem diyetin protein kalitesini artırır hem de diyeti demir minerali açısından zenginleştirir.
  • Emziren annenin aldığı proteinin sadece miktarı değil, kalitesi yani hayvansal ve bitkisel kaynaklı protein oranı da önem taşır. Yeterli ve iyi kalitede protein alımını sağlamak için günlük diyete ek olarak bir adet yumurta, 30 g peynir veya 1-2 su bardağı süt veya yoğurt (250-500 mL) eklenmelidir.
  • Vejetaryen annelerde bu konuya özel bir önem gösterilmelidir.9 Protein gereksinimini karşılamak için kurubaklagiller, kabuklu yemişler, tam tahıllı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Annenin diyeti çoklu doymamış yağ asitlerinden zenginse anne sütü de bu yağ asitleri bakımından zengin olur. Çoklu doymamış yağ asitleri, beyin ve göz gelişimi, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle emziren annenin haftada 2-3 kez balık tüketmesi ve yemeklerde zeytin yağı kullanmasında fayda var.Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  • Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer. Ülkemizde iyot eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur.Kalsiyum yönünden zengin olan süt, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programına alınmalı.Gene aynı şekilde doğal probiiyotikler olan yoğurt, kefir, turşu gibi yiyecekler diyete mutlaka eklenmeli.
  • Bebeğini emziren anne sağlıklı karbonhidratlar tüketmeli. Bu dönemde yapılan en büyük yanlışlardan biri zayıflamak adına karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesidir.
  • Emzirirken farklı gıdaları yemeniz sütünüzün tadını değiştirecektir. Bu, bebeğinizi farklı lezzetlerle karşı karşıya bırakacak ve bu yolla katı gıdaları daha kolay kabul etmesine yardımcı olabilecektir.
  • Pestisit kalıntılarına maruz kalmayı azaltmak için meyve ve sebzeleri iyi yıkamaya özen gösterilmeli.

Emzirirken zayıflama diyeti yapabilir miyim?
Emzirme döneminde zayıflamak için acele edilmemeli, bilimsel temeli olmayan, hızlı zayıflatan diyetlerden uzak durulmalı. Unlu, aşırı yağlı, şekerli besinlerden uzak durarak, sağlıklı ve dengeli beslenerek, her besin grubundan uygun şekilde tüketerek sağlıklı bir şekilde fazla kilolardan kurtulma yolu tercih edilmeli.

Emzirirken hangi yiyecekleri ve içecekleri sınırlamalıyım?

  Alkol: Bebekler için güvenli olduğu düşünülen alkol seviyesi yoktur. Eğer alkol alırsanız, sütünüz tamamen temizlenene kadar emzirmeyi bırakın. Bu süre sizin vücut ağırlığınıza ve içtiğiniz içeceğin alkol oranına bağlı olarak değişir. Pompalama ve boşaltma, vücudunuzdan alkolün atılmasını hızlandırmaz.

  Kafein: Mümkün olduğunca  fazla kafeinli içecek içmekten kaçının. Anne sütünüzdeki kafein bebeğinizde huzursuzluk ve uykusuzluğa neden olabilir.

  • Her türlü işlenmiş, hazır, paketli gıdadan uzak durulmalı, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler tüketilmemelidir. Çay, kahve hazır meyve suları içilmemeli.

Diyetim bebeğimde huzursuzluğa veya alerjiye neden olabilir mi?

Evet diyetinizdeki bazı gıdalar veya içecekler bebeğinizde huzursuzluğa veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Bebeğinizde sık pişik, huzursuzluk, sebebi açıklanamayan ağlamalar, cilt döküntüleri varsa doktorunuza danışmanızda fayda var.

Diyetinizdeki bir şeyin bebeğinizi etkileyebileceğinden şüpheleniyorsanız, bebeğinizin davranışında fark yaratıp bırakmadığını görmek için bu yiyecek veya içecekten bir hafta kadar kaçının.