Bebekler Ender Saraç’la Form Tutuyor. :)

Çalışan anneler, doğumdan 4 ay sonra işe geri döndüğünde onları zorlu bir süreç bekliyor. Özellikle işe dönüşün ilk 2 ayı çok zor. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme önerildiği için, anne kendisini bekleyen dosyalar arasında kaybolup işe adapte olmaya çalışırken, bir yandan da süt sağarak bebeğine besin yetiştirmeye çalışıyor. Babaannemin bir zamanlar dediği gibi; “Annelik o kadar kutsal bir iş ki, Allah dayanma gücünü ve sabrını veriyor.”

İlk 6 aydan sonra katı gıdaya geçiliyor ve annelerin iş yerinde süt sağma, saklama ve bebeğe yetiştirme maratonunun yanı sıra, bir de haftalık menü oluşturma telaşı başlıyor. Haftalık menü oluşturmak nispeten daha kolay gözükse de, bu sefer de “Bugün bebeğim için ne pişireceğim” derdi başlıyor.

Bebek maması markası Aptamil ilk 1000 gün beslenmesinin önemi hakkındaki farkındalığı artırmak amacıyla Uzman Dr. Ender Saraç ile önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. Saraç, emziren anneler ve ek gıdaya geçiş sürecinden itibaren bebekler için dönemsel olarak beslenme ihtiyaçlarına göre özel tarifler ve günlük menüler hazırlamış. Amaç Türkiye’de doğru beslenen bebek sayısı gitgide azaldığı için bu dönem yapılan yanlışları azaltmak ve annelerin bilinçlenmesine katkıda bulunmak…

www.ilk1000adim.com sitesi üzerinden günlük menülere baktım ve içimden “Keşke Defne ve Ege bebekken bu tip siteler olsaydı.” dedim. Zavallılarım o zaman iki günde bir kabak dolması, brokoli çorbası ve balık, hemen hemen her gün de muzlu yoğurt ve elma püresi yemezdi belki. Şimdiki bebekler çok şanslı. Onları bebek falafelinden, Trabzon hurmalı muhallebiye zengin bir menü bekliyor : )

Dr. Ender Saraç‘la konu üzerinde sohbet etme şansımız oldu. Dedi ki;  “İlk 1000 gündeki beslenme alışkanlığı bebeklerin hayatını etkiliyor. Mesela çocuğun yağ hücreleri bu dönemde belli oluyor ve bu hayatı boyunca değişmiyor. İlk 1000 günde yeterli ve dengeli beslenme bebeğinize tüm hayatı için yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Bebekler ilk 6 aylık dönemde halen süt çocuğu iken, anne sütü ihtiyacını ev yapımı yemeklerle ve henüz sindirim sistemlerine uygun olmayan besinlerle karşılıyor. Annelerin eğer sütlerinde bir azalma olursa ne yapacakları konusunda doktorlarına danışmaları gerekiyor.”

Özetle o da “İlk 6 ay sadece anne sütü.” dedi ve bebekler için birbirinden leziz tariflerinden bahsetti. Çalışan anneler eve geldiklerinde bu tariflerden kolay olanları uygulayabilir. Kalan tarifleri de yardımcı ablalara veya anneannelere yaptırabilir. 100’den fazla tarif ve pratik ipuçlarına www.ilk1000adim.com sitesinden ulaşılabilir.

Ender Saraç’tan Örnek Tarifler; 

Bezelye ve Kabak Püresi

 Yapılışı: 

Yarım çay bardağı bezelye ve 1 küçük boy yeşil kabağı buharda pişirin. İçine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek püre haline getirin.

NOT: Önce tarifte verilen sebzeleri tek tek püre halinde vererek, 3 gün takip* kuralını uygulamış olmalısınız. Daha sonra tarifi deneyin.

Tahıllı Meyveli Yoğurt Karışımı 

Yapılışı: 

½ çay bardağı içme suyu ile, 1 çay kaşığı dolusu yulaf ununu iyice çırparak pişirin ve ocaktan alın. Çabucak kıvam alan bu karışıma 1 çay kaşığı köpüğü alınmış tereyağı (sade yağ-ghee) veya zeytinyağı ekleyin. Yarım çay bardağı yoğurt ve 1 ince dilim şeftaliyi de ezerek hepsini karıştırın. Toplamda 1 çay bardağı kadar (100 cc) olan, bu karışımı akşam üstü bebeğinize verebilirsiniz.

NOT: Tereyağını özellikle köpüğü alınmış yağ (ghee ) şeklinde kullanmanızı tavsiye ederim.

Ghee yapılışı tuzsuz tereyağı çok kısık ateşte eritilir, yağın köpüren kısmı tahta kaşıkla sürekli üzerinden alınır. Köpük oluşumu bitene kadar devam edilir. Yağın yakılmaması gerekir.

*: 3 gün takip kuralı, katı gıdaya geçişte bebeğinizin yiyeceklere verebileceği reaksiyonları gözlemlemeniz için uygulanır.  Bu sayede bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonları, olası yan etkileri ve hangi belirtinin hangi yiyecekten kaynaklandığını anlayabilirsiniz.

 

Tüm yazılar için buraya tıklayın.