Bebeğim Uyumuyor!

Bebek uyku problemi yaşayan aileler BeeAnne ile iletişime geçtiğinde, ön plana çıkan sorunlar genellikle:

Bağlantıyla Uyuma: Uzun süre sallanarak, emzirerek, pusette ya da arabada dolaştırarak uyutmaya çalışma. Birkaç kez, pilates topuna bebek kucağında birlikte oturup hafif zıplayarak uyutmaya çalışan anneler de aradı hatta…

Kısa Süren Uykular: Bebeğinizi bir şekilde uyutmuş olsanız da, kısa sürede tekrar kalkması ve özellikle gündüz uykularında tekrar uykuya dönme zorluğu.
Gece Çok Geç Yatış: Bebeğin gündüz sık ve kısa uykularla ritminin bozularak gece uyku saatinin de ötelenmesi ve geçe kalması.

Gece Sık Kalkış: Gece uykusundan sürekli uyanma ve tekrar uykuya dönme zorluğu, dönebilse de kısa sürede uyanma kısır döngüsünün devam etmesi.

Bu sorunların yaşanmasına sebep olan noktalar, genelde şu şekilde:

Bebeğin Bağımsız Uyuyaması: Diğer bütün faktörleri ortadan kaldırsanız da, bağımsız uyumayı sağlayamadığınızda, sağlıklı bir uyku düzeni beklemek zor. Uyku döngüsü, bebeklerde 40-45 dakika sürer ve ikinci evreye geçişte bebeğiniz, kendi kendine uyuma becerisini henüz elde etmemiş ise uyanır. Bebek sallanarak uyuduysa, uyku geçişinde yine sallanarak uykuya devam edebilecek, ya da derin uykuya geçemediği için uyanacaktır.

Yanlış Saatlerde Yatış: Her ayın bir biyolojik ritmi var; bebekler, yenidoğan döneminde daha çok uykuya ihtiyaç duyarken, büyüdükçe bu süreler azalır. Örneğin, 9 aylık bebekler iki gündüz uykusuna ihtiyaç duyarken, 20 aylık bir bebek tek uyku düzeninde devam eder. Bunu, ne tablolar, ne biz söylüyoruz. Bebeğinizin ritmi, bilimsel veriler söylüyor: Melatonin salgısı saati gibi örneğin…Elbette, 9 aylık bir bebek için de arada 3 uyku uyuyacağı günler olacaktır ancak, genel olarak vücudunun istediği uyku saatleri bilmemiz oldukça önemli.

Sürekli Farklı Saatlerde Yatış: Bebekler, rutinde yaşamaktan hoşlanırlar. Aslında insanoğlu için geçerli bu durum. Biz de programımız bozulduğunda, ya da önümüzü göremediğimizde rahatsız olmaz mıyız? “Sırada ne var?” bunu bilmek, güvende hissettirir. O nedenle, elbette hayatın akışında farklı gün programları ve düzeni olacaktır ancak, bebekleri özellikle sabah ve akşam uykularını yataklarında yapması önem taşır.

Gündüz-Gece Uykusu Bağlantısı: Gündüz iyi uyuyamayan bebeklerin gece de iyi uyuyaması beklenir. Bunun sebebi, bebeğin vücudunun yorgun olması ve kortizol hormonu salgısının artmasıyla uykuya geçişin iyice zorlanmasıdır. Bu nokta aslında, anne ve babaların kısır döngüye girdiği, bebeklerinin uyuyabilmesi için her yolu denemek zorunda kaldıkları noktadır. Ancak, nihayetinde bebek uyusa da belki bir kez daha uzun bir uyku mümkün olabilecek, ancak, örneğin gece uykusunda sık kalkışlara engel olmak zor olacaktır. Çünkü; bebek yorgun  ve kendi kendine uykuya dalamadığı sürece de ancak sizin desteğinizle tekrar uyuyabilecektir.

Beslenme Saati Aralıkları: Özellikle küçük bebeklerde, emzirme ya da biberonla beslemeyi uykuya yakın değil, uykudan kalktıktan yarım saatlik dilim içinde yapmanız midesini de rahatlatacaktır. Ancak, örneğin her 3 saatte bir beslenmesi gereken bir aydaysa ve gündüz uykusuna son kalkıştan 2,5 saatlik sürede geçiyorsa, uyuduktan yarım saat sonra, beslenme saati geldiği için kalkabilir. O nedenle, gündüz uykusundan kısa süre önce tekrar bir ara beslenme yapılabilir.

Uyku Öncesi Rutini: Gece ve gündüz uykuları öncesinde bir uyku rutini oluşturmanız ve her uyku öncesinde aynı sırada tekrarlamanız önemlidir. Bebekler, tekrarla ve sıralı aktiviteyle öğrenirler. Örnek gece uyku rutini; beslenme, banyo, pijama giyme, kısa süreli kitap okuma vs. şeklinde olabilir.

Bütün bu noktları biraraya getirdiğimizde, bir günlük düzen oluşturabiliyoruz ve bebeğimizin uykusu da bu düzen içinde, yaşına uygun bir şekilde ritmik hareket ediyor. BeeAnne Uyku Eğitimi ile, bebeğinizin ihtiyaçları ve mevcut alışkanlıklarını dikkate alarak bir program oluşturuyoruz. Bu programı da günlük olarak takip ederek, bebeğinizin tepkilerini dikkate alarak ilerliyoruz.

Not olarak;

Ben de 27 aylık bir erkek çocuk annesiyim, 19 ay emzirme şansına sahip oldum. Can doğduktan sonra kurumsal hayatta, yurtdışında, ciddi bir kariyere ara vermek istedim ve onunla dolu dolu bir 2 yıl geçirdim. Onu zedeleyecek, onunla benim sevgi bağıma zarar verecek en ufak bir şeye izin vermemek de her anne gibi benim de çabam ve temennim. Doğduğu günden itibaren uyku rutini ve düzeni kurmayı önemsedim ve ona göre davrandım. BeeAnne Yazıları arasında yer alan, doğru uyku düzeni oluşturmaya yönelik noktalara dikkat ettim. (http://beeanne.com/beeanne-yazilari/)
İlk haftalarda, memede de uyudu, kucağımda da uyudu, gece çok kalktığı zamanlar da oldu ama; özellikle 4.ay itibariyle artık yatağında bağımsız uyutmaya çabaladım. Bunu yaparken Can ağladı mı? HAYIR. Daha sonra bazı zamanlarda uykuya geçerken ağladı mı? Bazen EVET, uzun değildi ama ağladığı zamanlar oldu elbette, tıpkı başka şeyler içim ağladığı durumlar olduğu gibi…
Güven bağı vs. gibi konuların da birçok davranıştan beslendiğini düşünüyorum; zira, onunla iletişim şeklimiz, çok hırslı bir anne olup olmadığımız bile bebeğimizle ilişkimizi belirleyen noktalar arasında kanımca…

Bol uykulu günler dileğimle…

Sevgiler,
Çiğdem Koyutürk