Bebe Bisküvisi Gerçekleri!

Ek gıdaya geçerken karşılaştığımız pek çok yanlış uygulama var. Bunlardan biri bebeklerimizi basit karbonhidratlardan zengin beslemek. Bebe bisküvilerini, muhallebileri, bol irmikli mamaları bebeklerimizin günlük menülerinde baş tacı etmek. Öyle ki bebelerimizin  aç olduğunu düşündüğümüzde ilk anda aklımıza hep bu bol karbonhidratlı bebe bisküvileri ve bebek muhallebileri geliyor. Özellikle bebe bisküvileri bir sektör olmuş halinde. Oysa ki artık pirinç unlu, basit tahıllı, unlu gıdalar yavaş yavaş pediatrik beslenme rehberlerindeki yerini terk ediyor.
Bakın neden? Nişastalı, pirinç unlu, beyaz unlu muhallebilerin  besleyici özelliği yok. Bebe bisküvileri, bebeğin 6. Ayda artmış olan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzak birer boş kalori kaynağı. Beyaz un, şeker, makarna, nişasta tıpkı bazı hazır gıdalar gibi beyindeki ödül merkezini uyarıyor ve vücudumuza bu şekilde mutluluk hormonu salgılanıyor. Oysa aynı şey yani mutluluk hormonu (endorfinler) bebek ıspanak yediğinde salgılanmıyor, anne köftesi yediğinde salgılanmıyor. Dolayısı ile bol karbonhidratlı nişastalı, beyaz unlu, şekerli yiyecekleri yiyen bebek ve çocuklar bir süre sonra sağlıklı gıdaları tercih etmemeye başlıyorlar. Aslına bakarsanız nişasta ve beyaz un  daha kompleks yapıda bir çeşit şeker. O da diğer tüm şekerler gibi bebeğinizin kan şekerinde hızlı bir yükselmeye neden oluyor. Ve artık biliyoruz ki kan şekerini hızlı yükselten gıdaların sebep olduğu metabolik dengesizlik, gelecekte oluşacak diyabet, kanser, obezite ve demansın temel nedenini oluşturmakta.

Gene bebeğimize  bebe bisküvileri gibi pirinç unu, nişasta, un, şeker gibi karbonhidrat kaynaklarını  sunduğumuzda pankreasından insülin hormonu salgılanıyor. Bu hormon da damarlarda dolaşan şekeri alıp yağ hücrelerine gönderiyor. Ve yağ hücreleri şekeri depolaya depolaya daha da büyüyo ki bu da obeziteye zemin hazırlıyor.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı gelin şu bebe bisküvisi girdabına hiç sokmayalım bebelerimizi. Bebeklerimizin 6. Ayını bittiğinde uygun şekilde ek gıdaya geçelim. Bir bebeğin ilk yıl ana gıdasının anne sütü/anne sütü eksikliği veya yokluğunda da formül mamalar olduğunu unutmayalım ve bebeklerimizin menülerini bebe bisküvileri ve muhallebiler yerine  et, yoğurt, yumurta, mevsim sebze ve meyveleri ve sağlıklı karbonhidratlardan oluşturmaya özen gösterelim.