Çoçuklarda Banyoyu Sevdirmenin Yolları

Hijyen, şüphesiz ki hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle bebeklik ve ilk çocukluk döneminde çocuğun temiz ve bakımlı büyümesi beden sağlığından tutun da psikolojisine kadar birçok şey üzerinde etkilidir. Bakımı zamanında yapılan ve ihtiyaçları karşılanan çocuk, anne ile kurduğu sağlıklı ve güvenli bağ sayesinde hayata karşı daha olumlu bir bakış açısı kazanır. Anneye güvenen çocuk, ilerleyen dönemlerde, hem kendine hem de içinde yaşadığı çevreye karşı güven duygusu geliştirir.

Çocuğun temizlik ve bakımının en önemli parçası olan “banyo” , kimi çocuğun iple çektiği bir eğlence, kiminin ise korkulu rüyası haline gelmiş olabilir. Peki ya suyu gördüğünde kaçan, çığlık çığlığa ağlayan bu çocukları ürküten nedir? Neden temizlenmek adına gerçekleştirilen bu ritüel, bir krize dönüşür? Cevabı çok açık; her birey bilinmezliklerden ve ani değişimlerden korkar. Bizlere sıradan gelen bu “su”, “sabun”, “köpükler”, “gözlerin yanması”, “nefessiz kalma/korkusu”, “vücut ısısındaki ani değişimler “ elbette dünyaya henüz merhaba demiş bebeklerimiz için ürkütücü olacaktır. Bu durum tekrarlandıkça da korku kaygıya dönüşecek ve kriz kaçınılmaz olacaktır.

Şimdi gelelim çözüm yollarına; çocuklara banyoyu ve suyu sevdirmenin yolu, onların sevdiği şeyler ile bu sevimsiz olay arasında bağlantı kurmaktan geçer. Mesela tavsiyem her çocuğu anne ve mümkünse babanın beraber yıkaması ve çocuk talep ettiği anda durup beklemek konusunda çocukla anlaşma yapılması ve uyulmasıdır. Örneğin; “gözünün yanmayacağına söz veriyorum, eğer kendini kötü hissedersen elimi sık, hemen su dökmeyi bırakırım” diyerek güven kazanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, göz yakmayan şampuanlar, plastik ördekler, su oyuncakları, çocuğunuzun hali hazırda sevdiği ve suya girebilen oyuncakları da onun güvende hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca; banyo sonrası için ödüller koyarak da çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz. Banyo suyunun sıcaklığına ve ortam ısısına da dikkat etmenizde yarar vardır.

Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

 

Serap Melek KILIÇ

PEDAGOG-AİLE TERAPİSTİ