Bir Hemşirenin Gözünden Doğum …

Meleklere dokunarak başladığım mesleğimin ilk yıllarıydı. Çalıştığım hastanede annelerin bu özel gününü ölümsüzleştirmeye gelen bir doğum fotoğrafçısının gözünden bu kare…

Doğum Fotoğrafçılığının çokta olmadığı zamanlarda hediye olarak gelen bu resmi çok sevmiştim. Bu küçük bedeni ne kadarda kolay taşıyordum. Bu sahne doğumdan hemen sonra ameliyathanede.. Bebeği annesine koklatıp, ilk teması sağladıktan sonra ilk bakımlarını yapmak için bebek odasına aile fertlerinin heyecanlı ve duygusal bakışları altında giderdik.

Ne mi yapardık orada? Annemiz gelene kadar bebeğimizi ısıtır, boy, kilo, baş ölçümü, ilk aşıları, bakımları derken anne gelir ve emzirmeye başlanırdı. Tabi ilk anlattığımız doğru emzirme. Bebeğin memeye yerleştirilmesi ve emzirme teknikleri. Memeyi doğru kavramalı ki annenin göğsü çatlamasın. Emzirme süresi ve sıklığı nasıl olmalı? Bebek her ağladıkça, istedikçe emzirmelisin. Peki bebeğimin yeterli süt aldığını nasıl anlayacağım? Emzirme sırasında yutkunma sesinin duyuyor musun ? Bebeğin ağzında anne sütünü görüyor ya da göğüsten süt damlıyor mu? 24 saat içinde en az 8-12 kez emzirdin mi? Bebeğin ilk üç gün günde en az 3 kez idrar yaptı mı? Üçüncü güne kadar günde en az 3 kez dışkı yaptı mı?

Emzirme sonrası bebeğin en az bir saat uyudu mu? Cevabın evet ise endişelenme, bebeğin yeterli süt alıyordur. Benim sütüm koyu ve rengi sarımtırak bu normal mi? Evet hem de çok normal. Onun adı kolostrum. Doğumdan sonraki birkaç gün boyunca gelen süttür, enerjisi olgun sütten daha fazladır. Protein, minerallerin tümü ve bazı vitaminler açısından daha zengindir…

Annelerin doğum sonrası en çok kaygı duydukları emzirebilecek miyim? Sütüm gelecek mi? Sütüm yetecek mi? Doğru tutuyor muyum? gibi sorularına büyük bir rahatlıkla cevap verirdik. Evet bunları yapmak ve anlatmak ne kadar da kolay ne kadar da rahat takiii anne olana kadar…Anladım ki terzi kendi söküğünü dikemezmiş, anladım ki öyle uzaktan anlatmak gibi olmuyormuş.. Anladım ki emzirme tekniklerine ne kadar dikkat edersen et memede çatlak oluşabiliyormuş. Demem o ki sevgili anne yalnız değilsin. Bildiğin her şeyi unutmakmış anne olmak. İçgüdülerinle hareket etmekmiş anne olmak. Bebeğin için en iyisini anne olarak sen bilirsin. Endişelenme, kaygılanma…Bu zamanlar geçecek, geçiyor. Bu değerli anların tadını çıkar.

Sevgiler.