İlk 1000 Özel Dosyası

Screen Shot 2016-03-07 at 16.03.55

Hamilelikle başlayıp bebeğin iki yaşını tamamlamasına kadar geçen süre olan ilk 1000 günde annenin kendisine ve dolayısıyla bebeğine gösterdiği özen, bütün hayatı etkiliyor.

Nedir İlk 1000 gün? Ne zaman başlar?

ilk 1000 günü kapsayan hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır? *İstanbul Medipol Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı, Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’nun yazısını okumak için:

http://www.hthayat.com/anne-ve-cocuk/ilk-bin-gun/haber/1033867-gebelikteki-beslenmeyle-ilgili-saglik-sorunlarina-cozum-onerileri

Bazı başlıklara dair yazılara bu yazının devamındaki linklerden; tüm yazılara ise buradan ulaşabilirsiniz…

Hamilelikle başlayan, yeni yaşamların ilk 1000 günü… Türkiye’de birçok anne adayı ve anne, bu süre içinde kendisine ve dolayısıyla bebeğine gereken özeni gösteremiyor. Bu sebeple maalesef ki bebeklerimizin geleceğini “az ya da çok” kaybetmiş oluyoruz. Dolayısıyla hem hamilelik hem de emzirme döneminde annelerin beslenmesi büyük önem taşıyor. Unutmayalım: Doğa, bebeği korumak için her önlemi almış olsa da, hiç bir canlı kendisinde bulunmayanı yavrusuna veremez.

http://www.hthayat.com/anne-ve-cocuk/ilk-bin-gun/haber/1033863-ilk-1000-gunde-beslenme

Hazırlayan: Dr.Yalım Üner

 

Bu 1000 gün anne babalar için de ilktir bu döneme hazırlık nasıl yapılır?

Hazırlayan, Organizasyonel ve İlişki Sistemleri Koçu Zeynep Akalın

İki kişilik aile işin içine bir de çocuk girince değişime uğruyor. Artık sadece eşler arası bir ilişki değil, yeni roller ve yeni ilişki sistemleri ortaya çıkıyor. Eş rolünün yanı sıra bir de anne baba rolü ekleniyor ve onun getirdiği birçok farklı sorumluluk ortaya çıkıyor. Var olan sistem doğumla birlikte aniden değişiyor, aile sisteminde sadece eş ilişkisi varken buna ek olarak anne-bebek, baba-bebek ve anne-baba-bebek ilişkisi olarak üç ayrı ilişki sistemi daha eklenmiş oluyor. Sistem aniden karmaşıklaşıyor. Buna ek olarak dışarıdan da sisteme daha sık giren farklı ilişkiler oluyor – anneanneler, babaanneler, halalar, amcalar, dayılar, teyzeler ve yeni bir yardımcı gibi…
http://www.hthayat.com/anne-ve-cocuk/ilk-bin-gun/haber/1033878-iliskiler-ve-cocuklar

 

Bebeğim kariyerime engel mi?

Türkiye’de şirketlerin sadece, yüzde 9’unda süt odası bulunduğunu; kadınların yüzde 40’ının evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işlerini bıraktığını ve bunların yüzde 56’sının da mutsuz olduğunu biliyor musunuz?”

Hamileliğin yarattığı hormonal değişiklikler duygularıma da yansıyordu, bir yandan dünyaya bir insan getirmek ve ona bakma yükümlülüğü, bir yandan da işimden olma korkusu yaşıyordum çünkü son 4 ayda performansım düşmüştü, uykum geliyordu ve yavaşlamıştım. Uzun ve stresli çalışma koşullarına ayak uyduramıyordum

Hazırlayan: Nihan Kayalıoğlu İçten

 

Bulaşıcı olmayan hastalıklar

Hayatın ilk 2 yılındaki beslenme içeriği, erişkin dönemde bulaşıcı olmayan hastalıklara etki eder mi?

Yazı: Prof. Dr. Ersin Akpınar, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

http://www.hthayat.com/anne-ve-cocuk/ilk-bin-gun/haber/1033876-bulasici-olmayan-hastaliklar

 

Prematüre bebeklerde beslenme

Emme, yutma, bağırsak hareketi ve sindirim faaliyetlerinin olgunlaşması tamamlanmadan doğan prematüre bebeklerin yaşamlarının ilk günlerinde beslenme ve bağırsak sorunları sık görülür.

http://www.hthayat.com/anne-ve-cocuk/ilk-bin-gun/haber/1033868-premature-bebeklerde-beslenme

Hazırlayan: Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, Ege Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı

 

“Bu evde sütün yetmiyor, bu bebek doymuyor demek yasaktır”

Hazırlayan: Esra Demiröz