Doktorumuzdan ilk 1000 günde bebek beslenmesi hakkında herşey

  • Doktor Bey, İştahsız bebekler için önerileriniz nelerdir? Bu konu her zaman annelerden gelen önemli bir sorudur çünkü. Neler söylemek istersiniz annelere?

Bebekler ilk 4 ay çok hızlı büyürler, 4. aydan sonra büyüme yavaşlar ve beslenme araları açılır, bu yavaşlama ‘iştahsızlık’ olarak algılanmamalıdır. Bebeğin persentiller içinde olması yeterli geliştiğinin en önemli kanıtıdır. İştahsız bebeğinizin beslenmesinde şunlara dikkat etmeniz gerekir: Bebekler yeni bir gıda denerken isteksiz olabilirler. Bunu iştahsızlık olarak algılamamalı, bu yeni gıdayı bebeğinize 3 gün arka arkaya denemeli, almıyorsa 2 hafta ara verip tekrar 3 gün arka arkaya denemelisiniz. 6-7 aydan sonra bebekler diş çıkarma dönemine girerler. Bu nedenle de iştahsız olabilirler, verdiğiniz besinleri reddedebilir, ağzında tutabilir geri itebilir ve yutmayabilirler. Diş çıkarma döneminde bebeği ağırlıklı olarak emzirmek veya anne sütü yetersizse bebek devam sütü alıyorsa  biberonla beslemek ve kaşık yerine parmağımızla yedirmeye çalışmak yararlı olabilir. Öğün aralarında meyve suyu vermemelisiniz. Unutmayın  ki; küçük mide kapasitesine sahip olan bebekler 100 ml. meyve suyu ile kendilerini tok hissedip yemek yememe eğiliminde olabilirler. Zorla yedirmeye çalışmak kesinlikle doğru değildir. Özellikle ek gıdalara yeni geçiş döneminde veya bebeğin diğer dönemlerinde görülen yemeyi reddetme durumlarında bebeğe zorla yedirmeye çalışmak, bebeğin aldığı miktarlarla yetinmeyip daha büyük porsiyonlar vermek iştahsızlığın daha da artmasına yol açar.Ayrıca eğer zorlarsanız psikolojik olarak bebeğinizin iştahsızlığı normalinden daha uzun sürebilir. Zorladığınız taktirde bebeğiniz kusabilir ve kusmayı alışkanlık haline getirebilir. Kararlı ve sabırlı olmalısınız. Bebek büyüdükçe sık beslemeye çalışmak ve ısrarcı olmak da iştahsızlığı arttırabilir.
Genellikle sabah çok kalorili verilen kahvaltılar bebeği çok tok tutmakta ve gün içindeki beslenme düzenini olumsuz etkilemektedir. Bebeğe şekerli yiyecekler, abur cubur ve fazla meyve suyu vermekte bebeğin iştahını kapatabilmektedir.
Demir eksikliğinin de iştahsızlığa neden olacağını unutmayın. O yüzden ek besin döneminin doyumluk değil tadımlık besinlerle tanışma olduğunu unutmayın.