Yenidoğan Ziyaretinin Altın Kuralları

Yeni doğmuş bir bebeği ziyarete giderken ne hediye alacağınızdan çok, anneyi ve bebeği nasıl rahat ettireceğinizi düşünmelisiniz. İşte yenidoğan ziyaretinde dikkat etmeniz gereken püf noktalar:

Yeni doğmuş bebekler mis gibidir. Kendilerine has kokuları, henüz bedenine dair bir kontrol geliştirmemiş olmanın çaresizliği, önündeki koca hayat yolunda olabileceği ihtimallerle yeni doğan bir bebekle birlikte olmak pek hoş bir deneyimdir. Geçen hafta çok yakın bir arkadaşımın 1 ay önce doğmuş bebeğini ziyarete gittik Uzay’la beraber. Arkadaşım başka bir ülkede yaşadığı için bizimki birkaç gün sürdü… İnsan o ilk günleri hemencecik unutuyor. Yeni anne ve yeni bebek birçok konuda diğerlerinin olmadığı kadar hassas. Onları bu hassas dönemde yormamak, rahatsız etmemek için yenidoğan ziyaretine ait kurallar belirlemek gerek. Bu yazı bu kurallar hakkında:
Ağlayan bebeği annesine verin!
Bebekler ağladığında, annelerine geri dönme vakitleri gelmiş demektir. Aç olabilir, altını ıslatmış ya da yalnızca annesinin kokusunu özlemiş olabilir. Her ne sebeptense annesine geri verin. Siz teskin etmeye uğraşmayın.
Sigara içmeyin (zinhar!)
Değil yenidoğan bebeğin çevresinde sigara içmek, sigara içilmiş kıyafetinizle bile bebeğe yaklaşmayın.
 
Parfümle yıkanmayın
Evden çıkarken otomatik olarak parfüm sürüyor olabilirsiniz. Lakin söz konusu olan yeni doğan ziyaretiyse bunu yapmayın. Yeni doğan bebekler süt gibi tatlı kokarlar ve bu kokuları bütün evi kaplar. Duyuları gelişmiş olan lohusa anneyi rahatsız etmemek, bebeğin kokusunu bastırmamak ve parfümlü yanaklarınızla bebeği parfüme bulamamak önemli.
Huzur bozulmasın 
Yeni ebeveynler, evlerinin samimi ortamı dışında varlıklarını sürdüremezler. Alçak sesle konuşur, uykulu dolaşırlar. Hiçbir şey bu huzuru başkasının zapt edilemeyen çocuğu kadar bozamaz. Uslu duracağından emin değilseniz çocuğunuzu yanınıza almayın. Geç kalmayın Yeni ebeveynler yorgun olurlar. Bebeği kucaklamak isteyen birçok ziyaretçi için zaman yaratmaya, ziyaretler esnasında ayakta kalabilmeye çalışırlar. Bu yüzden zamanında gidin.
 
Hastayken gitmeyin 
Yeni annenin bağışıklık sistemi yorgunluk sebebiyle zayıf olabilir. Henüz bakteri ve virüslere maruz kalmamış bebeklerinse bağışıklıkları zaten düşük. Dolayısıyla doğru şeyi yapın ve hastaysanız eğer, ziyaretinizi erteleyin.
 
Ellerinizi yıkayın
Yeni doğan bebeğin evine girdiğinizde ilk iş ellerinizi yıkayın. Bağışıklık sistemi gelişmemiş bir bebeğe, koruma güdüleri aşırı gelişmiş bir lohusa anneye yapılabilecek en iyi şeylerden biri budur.
 
Kucağa almak istemeyin
Hormonların işgalinde; büyük ihtimalle uykusuz bir yeni anneye bebeği kucağınıza almanızı teklif etmesi için şans tanıyın. Bunu talep eden siz olmayın. Dağınık bırakmayın Evden ayrıldığınızda, orada olduğunuza dair geride hiçbir işaret bırakmayın. Getirdiğiniz hediyenin paketini kaldırın, çay içtiğiniz bardağı yıkayın.
Tavsiye vermeyin Yeni anne olan arkadaşınızı yalnızca dinleyin. İstenmeden tavsiye vermeyin, ihtiyacı varsa o soracaktır.
Kısa kesin
Bebek ziyareti normal arkadaş ziyaretleri gibi uzun sürmez. Bebekler özellikle yeni doğ- dukları dönemde sürekli bir şeyler talep eder. Varlığınız talep ve arz dengesini bozabilir. Ziyareti kısa kesin.
Bir faydanız dokunsun
Yenidoğan ziyaretinin kilit maddesi aslında bu! Yorgun ve taze ebeveynler girdikleri bu yeni sisteme tam olarak alışamamış, bocalıyor olabilirler. Özellikle yeni anneler önlerine hazır yemek gelmesine, duş alması için bebeklerinin 5 dakika tutulmasına ya da makinede bekleyen çamaşırların asılmasına çok sevinebilirler.
Damla Çeliktaban
HT Hayat Yazısı