Bebeğimizi İlk 1000 Gün Nasıl Besleyelim?

Bebeğin ilk aylarındaki beslenme, hayati bir önem taşımaktadır. Yaşamın bu ilk aşamalarındaki besin alımı, bebeğin büyüme ve gelişmesini direkt etkiler. Bebeklerimize miktar ve kalite bakımından dengeli bir beslenme şekli uygulamalıyız. Ne çok fazla ne çok az.

İlk 6 Ay

İlk 6 ay, bebeğe dünyanın her yerinde geçerli olan, sadece ve sadece anne sütü verilmeli. İlk 6 ay için en iyi besin, anne sütüdür. Ne su, ne meyve suyu, başka hiçbir şey vermeye gerek yok. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve organların gelişimini sağlamak için anne sütü şart. Eğer bebeğin yeteri kadar kilo almadığını düşünüyorsanız ya da sütünüzde bir problem varsa, o zaman mutlaka doktorunuza danışıp, onun önerilerine göre hareket etmelisiniz.

6-12 Ay Arası

6. aydan itibaren, anne sütü bebek için yeterli enerji sağlamayabilir. Bu dönemden sonra katı gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğin anne sütünü bırakması önemli bir adımdır. Bebeği, her istediğinde hâlâ sütünüz geliyorsa, emzirmeye devam edebilirsiniz. Mesela kahvaltı için katı gıdalar verip, öğle ve akşam saatlerinde emzirebilirsiniz. Bebek, sütten ayrılma aşamasıyla birlikte hızlı bir büyüme dönemine girer.

Katı gıda vermeye ilk başladığınızda, bir öğün için, toplam bir çay bardağı besini, çay kaşığı ile verebilirsiniz. Sıvı yağ ile yapılmış sebze çorbaları, yoğurtlu çorbalar, mercimek, patates, bulgur, pirinç içeren çorbalar; ayrıca mevsim meyveleri ile yapacağınız püreleri bebeğinize verebilirsiniz.

12 Aydan Sonra

Bu dönem, bebeğinizin beslenme alışkanlığının oluştuğu dönemdir. Katı gıdalar, anne sütünün iyice yerine geçmeye başlar. Hâlâ anne sütü veriyorsanız, günde 1 kez anne sütü, 2 kez katı gıdalarla besleyebilirsiniz. Bebeğin, günde 500 ml. süt tüketmesi gerekir. 1 yıldan sonra, bebeğin hızlı gelişim süreci devam ettiği için bebeğe sağlıklı besinler verilmeli. Enerji verici değil, besleyici gıdaların tüketilmesi daha önemli. Bebeğinizi 12 aydan 24. aya kadar peynir, ekmek, taze sebzeler, fasulye, nohut, çorbalar, ızgara köfte, pilav vb. yiyecekler ve ılık su, ayran, taze sıkılmış meyve suları ile besleyebilirsiniz.

2 Yaşından Sonra

2 yaşından sonra artık bebek, tamamıyla katı gıdalarla beslenmeye başlar. 2 yaş civarı bebekler, yetişkin bir bireyden daha fazla besine ihtiyaç duyar. Yaklaşık 7 kat kadar. Hem enerji verici hem besleyici gıdalar, çocuğun gelişimini sürdürdüğü bu dönemde çok önemlidir. Çocuğunuz yürümeye başladıysa, yeme düzeni biraz dengesizleşebilir. Zorlamadan, yeterli beslenmesini sağlamak gerekiyor. Sebze-meyveler her öğün verilmeli, D vitamini (balık, yumurta, süt ve hatta güneş) verilmeli. Çocuğun demir alımı sağlanmalı (balık, et), süt ve tahıllı besinler verilmeli. Çok fazla şeker ve tuz, gelecek yaşlarda da gerekli olmadığı gibi 2-3 yaş arasında da fazla gerekli değildir.

Kaynak: nutricia, slideshare