Doktorumuzdan ilk 1000 günde bebek beslenmesi hakkında herşey

  • Peki Doktor Bey 12.aydan sonraki beslenme için önerileriniz nelerdir. Kısaca alabilir miyiz?

Bebek her istedikçe emzirilmeye devam edilmelidir. Günde en az 500 ml (2 bardak) ilk seçenek olarak anne sütü veya devam sütü verilmelidir. Bu dönemde bebek ailesiyle birlikte beslenmeye alıştırılır.

  • Yine çok sorulan ve sık karşılaşılan bir durum, ilk aylarda gaz ve sindirim sistemi şikayetleri.

Bebeklerin sindirim sistemi geç geliştiği için ilk aylarda gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunları ile sıkça karşılaşabilirler. Gazlı bebekler için aşağıdaki öneriler işe yarayacaktır.
–  Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmamaya özen göstermek gerekir
–  Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa anne, beslenmesine dikkat etmeli gaz yapacak gıdaları tüketmemelidir. Bakliyatlar, bulgur pilavı, çiğ soğan-sarımsak, kavun, portakal, mandalina  gibi turunçgiller, karnabahar, pırasa, lahana, turp gibi sebzeler gaz yapabilir.
–  Her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını çıkartmalısınız.
–  Bebeğin karnına ılık yağ ile masaj yapabilirsiniz.
–  Eğer bebeğinize devam süt kullanıyorsanız doktorunuza danışarak gazlı bebeğinize özel olarak üretilmiş devam sütlerini tercih edebilirsiniz. Fermente olan konfor mamaları yine burda bebeği rahatlatmada etkin olabilir.
–  Bebek sadece mama ile besleniyorsa, biberonla beslenmesi sırasında hava yutuyor olabilir, biberon akış hızı çok yavaş veya çok hızlı olabilir.
–  Çok ağladığı zaman dilimlerinde fön makinasını ya da elektrik süpürgesinin sesini uzak bir yerden 5 dk kadar dinleterek rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

  • İshal olan bebeğin beslenmesinde nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Bebeğinizin dışkısının sulu olması durumunda yapılacak ilk yapılacak şey, bol bol sıvı tüketmesini sağlamaktır. Bu ishali durdurmak için değil, kaybolan suyu yerine koymak içindir. İshal döneminde bebeğinizi az az ve sık besleyin. Anne sütü veriyorsanız, bebeğinizi emzirmeye devam edin. Anne sütü yetersiz ise, doktor kontrolünde ishal için uygun LF mamalarından kullanabilirsiniz.

  • Beyin gelişiminde en kritik dönem ne zamandır?

Çocukların beyin gelişiminin %80’i 3 yaşına kadar tamamlanır. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için 1 yaş sonrası beslenmesi de önemlidir.  En az 1 yaşına kadar inek sütü kullanılmamalıdır.

  • Aile Sofrasına Geçişi Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalıyız? Önerileriniz nelerdir.

Bebeğinize sebze ve meyve verdiğinizde kesinlikle robot veya blendırdan geçirmemelisiniz. Çatalla ezerek püre haline getirmek en doğru yöntemdir.

Bazı bebekler pütürlü besinlere geç alışabilir. 8. ay itibariyle bebek pütürlü gıdaları yedirmeyi deneyebilirsiniz ancak bu dönem 2 yaşına kadar uzayabilir, bu konuda çok fazla endişelenmemeye özen gösterin. Öncelikle yoğun kıvamlı besinleri deneyip daha sonra pütürlü besinleri deneyebilirsiniz.